Annons
Nyheter

"Alarmerande" många reportrar dödas i jobbet

Unesco • Publicerad 16 januari 2023
Unescos generaldirektör Audrey Azoulay. Arkivbild.
Unescos generaldirektör Audrey Azoulay. Arkivbild.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Minst 86 journalister dödades 2022 enligt FN-organet Unesco. Det är en ökning jämfört med åren innan då i genomsnitt 58 journalister dödades per år under perioden 2019-2021.

"Efter flera år av kontinuerlig minskning, så är den stora ökningen av antalet journalister som dödats 2022 alarmerande", säger Unescos generaldirektör Audrey Azoulay i ett uttalande.

Annons

De flesta fallen har skett i samband med "rapportering av organiserad brottslighet, i väpnad konflikt eller bevakning av extremism". Unesco konstaterar också att fara för journalister ökar vid rapportering om korruption, miljöbrott, maktmissbruk och i bevakning av protester.

Latinamerika och Karibien är markant farliga regioner. Där har 44 journalister dödats i samband med yrkesutövning.

I nästan nio av tio fall har förövaren gått fri.

"Myndigheter måste intensifiera försöken att stoppa dessa brott och se till att gärningsmännen straffas. Likgiltighet är en farlig faktor i dessa sammanhang", säger Unescochefen Azoulay.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons