Annons
Nyheter

al-Qaidas hot: Krig mot USA på alla fronter

Tio år har gått sedan en amerikansk specialstyrka dödade al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin i Pakistan.
Nu drar sig USA tillbaka från det utdragna kriget i grannlandet Afghanistan – samtidigt hotar terrornätverket med "krig på alla fronter".
USA/Afghanistan • Publicerad 30 april 2021
Pakistanska poliser utanför Usama bin Ladins hus i Abbottabad, där al-Qaida-ledaren sköts ihjäl av en amerikansk insatsstyrka i maj 2011.
Pakistanska poliser utanför Usama bin Ladins hus i Abbottabad, där al-Qaida-ledaren sköts ihjäl av en amerikansk insatsstyrka i maj 2011.Foto: Anjum Naveed/AP/TT

Mindre än en månad efter 11 september-attackerna gick en USA-ledd militärallians in i Afghanistan, med det uttalade målet att krossa al-Qaida, tillfångata dess ledare Usama bin Ladin och störta talibanregimen.

Talibanerna tvingades snart till reträtt från Kabul. bin Ladin höll sig dock undan i nära tio år, innan han hittades och dödades i en amerikansk räd i pakistanska Abbottabad i maj 2011.

Hyllar talibanerna

Annons

Nu har ytterligare tio år gått, och USA:s president Joe Biden har lovat att dra tillbaka alla amerikanska styrkor från Afghanistan före tjugoårsdagen av dåden den 11 september 2021. Men kriget är långt ifrån över, varnar al-Qaida i en intervju med nyhetskanalen CNN, som gjorts via ombud.

"Kriget mot USA kommer att fortsätta på alla fronter, såvida de (amerikanerna) inte kastas ut från resten av den islamiska världen", säger en talesperson för terrornätverket.

al-Qaida hyllar talibanrörelsen för att den hållit liv i striderna.

"Tack vare afghanerna och deras skydd till sina vapenbröder har många jihadistfronter kunnat upprätthållas i olika delar av den islamiska världen under en lång tid."

Expert: Ta hotet på allvar

Terrorexperten Hans Brun, senior analytiker på företaget SRI, konstaterar att jihadiströrelsen som helhet är starkare i dag än 2001, och att utvecklingen på den afrikanska kontinenten till exempel går åt fel håll.

al-Qaidas styrka är svår att uppskatta, men ska inte underskattas, säger han.

– Vi ska ta hotet på allvar. Jag tror inte att de är utslagna på något sätt, snarare tvärtom. Det finns en risk att de överraskar oss ännu en gång, vi får se vad som händer när coronarestriktionerna hävs.

TT: Hur stort är hotet specifikt mot USA och västvärlden?

– Man ska inte överdriva det, men vi har sett i närtid hur exempelvis al-Shabaab, med nära band till al-Qaida, har försökt träna medlemmar att flyga flygplan, vilket så klart är oroväckande.

al-Qaida: USA "besegrat"

Medan regeringen i Washington DC beskriver tillbakadragandet från Afghanistan som en logisk slutpunkt efter en framgångsrik insats, ser al-Qaida saken annorlunda.

Annons

"Amerikanerna är nu besegrade", säger talespersonen till CNN, och jämför situationen med det sovjetiska tillbakadragandet från Afghanistan för drygt 30 år sedan, som sammanföll med östblockets kollaps.

USA:s tillbakadragande inleddes enligt Vita huset i torsdags. Talibanerna har gått med på att inte angripa amerikanska styrkor när de lämnar landet, men gruppen har på sistone intensifierat sina attacker mot afghanska regeringsstyrkor.

Fakta: Afghanistan

Afghanistan uppskattas ha 38 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Största delen av befolkningen livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel.

Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt författningen. Krig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.

Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska mujahedingrupper, stödda av USA. Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som inom några år tog kontroll över landet.

Efter terrordåden i USA den 11 september 2001 gick USA-ledda styrkor in i Afghanistan och störtade talibanstyret. Försöken att sedan dess bygga upp landet har kantats av våldsdåd och bakslag.

Efter sitt tillträde som USA:s president i januari lovade Joe Biden att alla amerikanska soldater ska ha lämnat Afghanistan innan den 11 september 2021, tjugoårsdagen av attackerna.

Källor: Nationalencyklopedin, Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons