Annons
Nyheter

Aktiebluffar för miljarder varje år

Så mycket som tre–fyra miljarder kronor beräknas varje år lämna Sverige till följd av investeringsbedrägerier, och tusentals personer drabbas.
Nyheter • Publicerad 21 september 2010

Bakom uppskattningen står den speciella utredningsgrupp inom länskriminalen i Stockholm som, i nära samarbete med Finansinspektionen (FI), arbetar för att förhindra och utreda investeringsbedrägerier.

Bedragarna kontaktar oftast sina offer via telefon och erbjuder dem att köpa aktier i onoterade företag.

Annons

Polisens utredare jobbar i brant uppförsbacke. Eftersom bedragarna oftast verkar från utlandet och dessutom ofta sprider verksamheten över en rad olika länder är ärendena oerhört svårutredda och resurskrävande. Polisen och FI tvingas till stor del fokusera på förebyggande arbete.

– Att hålla på och utreda bort det här, det kommer vi inte att klara av. Utan vi måste också försöka nå investerarna, säger kriminalinspektör Peter Sundman.

Om offren säger han:

– De här människorna, i genomsnitt, är högutbildade, intelligenta personer som hamnat i klorna på oerhört professionella och manipulerande bedragare.

Så undviker du att bli lurad

Tänk på att seriösa mäklare och rådgivare sällan kontaktar människor i deras hem för att sälja värdepapper – särskilt inte mäklare från andra länder.

Var särskilt misstänksam om rådgivaren, det du ombeds investera i och betalningsmottagaren finns i olika länder.

Om du är orolig – avbryt samtalet och tipsa polisen. Andra försiktighetsåtgärder: Be rådgivaren skicka sitt tillstånd att sälja värdepapper. Kontrollera hos Finansinspektionen att det inte är förfalskat, och se om företaget står med på inspektionens varningslista.

Ett enkelt råd i sammanhanget: Om det låter för bra för att vara sant så är det nog så.

Källor: Polisen, Finansinspektionen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons