Annons
Nyheter

Åklagaren om skredet: Mycket spekulationer

Förundersökningen om miljöbrott efter skredet i Stenungsund läggs ner. I stället ska ärendet utredas som misstänkt grov allmänfarlig vårdslöshet.
– Det är väldigt mycket uppgifter som cirkulerar, säger åklagaren Magnus Clase.
Olyckor • Publicerad 26 september 2023
Översikt över området i Stenungsund som drabbats av jordskred i lördags morse.
Översikt över området i Stenungsund som drabbats av jordskred i lördags morse.Foto: Adam Ihse/TT

Skredet natten till i lördags har lett till omfattande skador, bland annat på E6. Orsaken kommer att ta lång tid att utreda.

I polisens förundersökning rubricerades händelsen först som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse – vilket senare ändrades till misstänkt miljöbrott.

Annons

Men åklagaren Magnus Clase meddelar nu att den misstanken skrotas.

– Jag har tittat på det material jag fått och kommit fram till att jag inte kan se att det kan vara fråga om ett miljöbrott. Kommer det fram uppgifter som gör att bedömningen ändras kan det alltid tas upp igen, säger han till TT.

Det innebär att förundersökningen ännu en gång rubriceras om, den här gången till misstänkt grov allmänfarlig vårdslöshet.

– Allmänfarlig ödeläggelse är ett uppsåtligt brott, det vill säga att man skulle ha gjort det med vilje. Det har jag svårt att tänka mig att någon skulle göra, därför har jag rubricerat om det, säger Magnus Clase.

Ingen misstänkt

Rubriceringen allmänfarlig vårdslöshet är i stället ett så kallat oaktsamhetsbrott.

– Det krävs ju en viss grad av oaktsamhet för att det ska vara brottsligt. Och med tanke på de uppgifter som surrar kan jag tänka mig att det möjligen skulle kunna vara någon som så småningom kan misstänkas för det här.

I nuläget finns det dock ingen misstänkt. Utredningen återförs därför till polisen, så att de kan samla in mer material.

Nära skredområdet pågår bygget av ett nytt industriområde och i samband med det har det bland annat genomförts sprängningar. Det har också förekommit medieuppgifter om att felaktigt placerade schaktmassor kan ha orsakat skredet.

"Mycket spekulationer"

Bland annat behöver man nysta i de uppgifterna, säger Magnus Clase.

– Det har surrat kring allt möjligt. Det pratas om för mycket schaktmassor och om att det varit sprängningar i området. Så då har brottsrubriceringen något att arbeta mot i vart fall, säger han och tillägger:

Annons

– Det är många olika trådar och mycket spekulationer så vi får väl se. Det blir väl först när de kommer med en ordentlig utredning som man får svar, och polisen är duktiga på den typen av arbete.

E6 hade tidigare flyttat sig cirka 15 centimeter på sju år, enligt siffror från Rymdstyrelsen.

– Du har en rörelse på ungefär 20 millimeter per år. Det ser ut som att det är mindre stabilt just i det området, säger Tobias Edman, tidigare expert på Rymdstyrelsen, till P4 Väst och P4 Göteborg.

Fakta: Skredet

Jordskredet inträffade natten mot lördagen den 23 september vid E6 i höjd med Stenungsund.

Skredet ska ha startat vid 01.20 natten mot lördagen, enligt information på Stenungsunds kommuns hemsida. Klockan 01.46 kom det första larmet till SOS Alarm.

Skredet ledde till omfattande skador på vägbanan och närliggande byggnader. Vägen förstördes helt i båda riktningarna. Flera bilar körde över kanten som uppstod då vägen bröts upp och fastnade nedanför. Tre personer fick föras till sjukhus med lindriga skador.

Enligt räddningstjänsten är de hårdast drabbade delarna av skredområdet omkring 150 gånger 100 meter. Totalt har skredet berört ett område om cirka 700 gånger 200 meter.

Trafikverket bedömer att det kommer att ta "många månader" att återställa vägbanan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons