Annons
Nyheter

Åklagaren: "Det skulle bli krig"

När hoten inte hjälpte försökte de att tända eld på krogen.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2014
Foto: 

Nu åtalas fyra män för att ha gett sig på stjärnkrögaren Melker Andersson.

Krognäringen är utsatt när det gäller utpressning och mörkertalet antas vara stort.

Annons

Han hade via sitt företag i uppdrag att sköta disk och städning på Melker Anderssons restauranger. När avtalet upphörde försökte 37-åringen med hot få till ett nytt avtal. Alternativet var en stor summa pengar.

– Det belopp som nämnts är fem miljoner kronor, säger åklagare Malin Arentoft.

Efter flera utpressningshot gjordes i mars ett misslyckat försök att tända eld på Anderssons restaurang Grill med en molotovcocktail.

– Det skulle bli krig om inte han gick med på det här.

Utsatt bransch

Restaurangbranschen hör till de mest utsatta när det gäller utpressning mot företag, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå), och ofta är det organiserad brottslighet som ligger bakom. Utpressningen används då dels som inkomstkälla och dels för att vinna status.

– Det är en bransch som fortfarande hanterar kontanter i ganska stor utsträckning, till exempel i garderober, och allt sådant är lukrativt för kriminella, säger Lisa Wallin, utredare på Brå.

En Stockholmskrögare som TT talat med bekräftar att det är kontantflödet där som lockar.

– Det är ett jättebra jobb för en vältränad kriminell utan utbildning att sitta och ta betalt och slå någon på käften i bland. De tycker att det ger någon form av status också, säger krögaren.

Men även om verksamheten alltså är känd, så är det svårt att slå fast hur omfattande den är.

Annons

– Det här är något som förekommer i det fördolda, säger Lisa Wallin.

Bröt avtal

Att inte betala och att alltid polisanmäla hot är Brå:s främsta råd till företagare som utsätts. Att börja betala och senare sluta ökar risken för att hoten ska eskalera, enligt Brå.

Mordbrandsförsöket mot Grill avbröts av en väktare, men åklagaren anser sig ha bundit 37-åringen, hans 17-årige son och ytterligare två unga män till brottet. Pappan och sonen misstänks dessutom för innehav av ett halvautomatiskt gevär med ljuddämpare och ammunition. Alla fyra nekar till brott.

Andersson själv ville på måndagen inte kommentera innehållet i åtalet. Men tidigare i våras berättade han om hoten i Dagens Nyheter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons