Annons
Nyheter

Åklagare vill ha fängelsedomar för gymmordet

En 17-årig pojke fick sluten ungdomsvård för det uppmärksammade mordet på på ett gym i centrala Stockholm. I hovrätten vill åklagaren att pojken och tre medåtalade döms till fängelse.
Brott • Publicerad 4 maj 2023
Mördaren lämnar gymmet i centrala Stockholm efter att ha skjutit ihjäl en man i 55-årsåldern. Bild från polisens förundersökning.
Mördaren lämnar gymmet i centrala Stockholm efter att ha skjutit ihjäl en man i 55-årsåldern. Bild från polisens förundersökning.Foto: Polisen

Pojken, som var 16 år gammal vid tiden för mordet, dömdes i tingsrätten för mord, grovt vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse. Påföljden blev sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader. Tre män, 19, 31 och 32 år gamla, friades för medhjälp.

Åklagare Daniel Suneson, som yrkar på fleråriga fängelsestraff för alla fyra, hoppas på annan utgång när målet nu prövas i Svea hovrätt.

Annons

– Jag vill styrka allas inblandning i mordet på gymmet och visa att det finns kopplingar mellan 17-åringen, 19-åringen, 31-åringen och 32-åringen, säger han under sin sakframställan.

Den huvudåtalade pojken fritogs i april av beväpnade personer i samband med ett tandläkarbesök. Han höll sig därefter gömd i en dryg vecka innan han greps. Förhandlingen, som inleddes på torsdagen, flyttades därför från Svea hovrätt till en säkerhetssal på Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Sköt fel person

Det var den 28 mars i fjol som en person med uppdragen luva och ansiktet gömt bakom ett blått munskydd stormade in på ett gym i centrala Stockholm med höjt vapen.

Måltavlan var enligt polis och åklagare en man i 40-årsåldern som vid tiden var högt uppsatt i ett kriminellt mc-gäng. Den som fick sätta livet till blev i stället en man i 55-årsåldern som sköts i huvudet när han försökte gå emellan och stoppa skytten.

Mordvapnet hittades dagarna därpå i en lägenhet i södra Stockholm. Där fanns också en påse med kläder och ytterligare ett vapen med pojkens dna. I en säng i lägenheten låg ett blått munskydd med pojkens dna på insidan och offrets blod på utsidan.

"Led i en konflikt"

En av utredningens hypoteser är att mordet på mannen kopplad till mc-gänget skulle ha genomförts som ett led i en konflikt mellan mc-gänget och kriminella nätverk i Jordbro, söder om Stockholm, och Upplands Bro, nordväst om Stockholm.

Konflikten blossade enligt Daniel Suneson upp till följd av ett beslag av ett parti narkotika, och resulterade under våren 2022 i en rad våldsyttringar.

Bland dessa en handgranatsattack mot en restaurang, som 17-åringen dömdes för i tingsrätten, och ett mord utanför mc-gängets lokaler. Även där var offret, en man i 30-årsåldern, en utomstående som tros ha misstagits för någon annan.

Tingsrättsdomen överklagades även av 17-åringen, som vill frias helt, och av två medåtalade som även de vill frikännas. Förhandlingen i Svea hovrätt beräknas pågå till den 15 maj.

Fakta: Fyra åtalade för gymmordet

17-åring: Var 16 år gammal vid tillfället för mordet. Dömdes i tingsrätten för mord, grovt vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse till sluten ungdomsvård. Friades för mordförsök på den tilltänkta måltavlan. Åklagaren yrkar på att han i hovrätten ska dömas även för mordförsöket och att påföljden bestäms till fängelse i åtta år.

19-åring: Åtalad för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök och medhjälp till grovt skyddande av brottsling. Var enligt åklagaren den som körde flyktbilen. Frikänd i tingsrätten. Åklagaren yrkar på att han i hovrätten ska dömas till ett flerårigt fängelsestraff.

31-åring: Åtalad för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök, brott mot vapenlagen, narkotikabrott och ringa dopningsbrott. Misstänks ha kartlagt den egentliga måltavlan och för att ha köpt och lämnat över flyktbilen till de båda yngre männen på morddagen. Frikänd i tingsrätten för åtalspunkterna som gäller mordet. Dömd till 1 års fängelse för bland annat narkotikabrott.

32-åring: Åtalad för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök och narkotikabrott. Misstänks för att tillsammans med 31-åringen ha skaffat fram och lämnat över bilen. Frikänd i tingsrätten för åtalspunkterna som gäller mordet. Dömd till 3 månaders fängelse för narkotikabrott.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons