Annons
Nyheter

Widding vägrar lämna riksdagen

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uttalar sig nu om riksdagsledamoten Elsa Widding, som hoppat av från SD.
– Hon bör lämna sin plats i riksdagen, säger han till SVT Nyheter.
Till TT säger Widding att hon inte kommer att lämna sin plats.
Politik • Publicerad 2 maj 2023
Glada miner i höstas. Nu skaver det mellan partiledare Jimmie Åkesson (SD) och tidigare partikamraten Elsa Widding som blir politisk vilde i riksdagen. Arkivbild.
Glada miner i höstas. Nu skaver det mellan partiledare Jimmie Åkesson (SD) och tidigare partikamraten Elsa Widding som blir politisk vilde i riksdagen. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Widding valdes in i riksdagen förra året. Nyligen fick hon kritik för att ha deltagit på en konferens tillsammans med kända vaccinmotståndare, klimatförnekare och personer som relativiserat Förintelsen.

Utbildningsminister Mats Persson (L) kommenterade på Twitter: "Widding visar prov på ett kunskapsförakt som inte anstår en riksdagsledamot."

Annons

– Att bli sammanlänkad med Förintelseförnekelse är något som påverkar hela min familj. Det är ett avskyvärt påhopp, säger Widding.

Stannar i riksdagen

Widding upplevde att hon inte fick sitt partis stöd och lämnade SD.

– Man kan säga vad man vill om det här, men jag hade faktiskt förväntat mig att man går ut och tar avstånd från sådana groteska påståenden och jag har inte fått någon som helst respons.

Widding avser att arbeta vidare i riksdagen som politisk vilde, något som inte uppskattats av SD. Jimmie Åkesson beklagar beslutet.

– Jag tycker att om man lämnat det parti man sitter för och har blivit inröstad för, då bör man också lämna sin plats i riksdagen, säger han till SVT.

Uppmanas lämna

Linda Lindberg, SD:s gruppledare, säger att partiet framfört sin önskan om att Widding ska lämna riksdagen.

– Vi har haft en dialog och framfört våra tankar kring händelsen, men beslutet om hennes riksdagsplats ligger ytterst hos Elsa själv. Eftersom hon har lämnat partiet önskar vi så klart att hon också avsäger sig sin riksdagsplats och det är ju också i någon mening det mest respektfulla mot väljarna, säger hon till TT.

Elsa Widding har förståelse för partiets hållning men menar samtidigt att hon dragit in många väljare till SD som skulle bli besvikna om hon lämnade.

– Jag har stor respekt för att man vill det, men det är inte så enkelt. Med allt stöd som jag har tror jag att väldigt många väljare blir besvikna om jag bara kliver av rakt av. Tiden får utvisa hur det blir, men det är ett svårt beslut att ta i dag, säger hon.

"Inte en bra rekrytering"

Åkesson, som inte har pratat med Widding efter partiutträdet, menar att rekryteringen av henne inte var den bästa.

Annons

– Med facit i hand var det naturligtvis inte en bra rekrytering, eftersom hon nu inte är kvar i partiet, säger han till SVT.

Widding säger själv att hon hoppas att hennes avhopp inte ska påverka SD negativt och att hon ämnar rösta i linje med partiet.

– Här och nu ser jag inte att det finns någon anledning att rösta mot Tidöpartierna, bekräftar Widding, som inte är redo att lämna sin plats i riksdagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons