Annons
Nyheter

Åkesson får råd av Ian Wachtmeister

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har sedan ett halvår tillbaka fått råd från Ny demokratis förre partiledare Ian Wachtmeister.
Nyheter • Publicerad 21 september 2010
Foto: Björn Larsson-Ask / SCANPIX

– Jag har ingen formell rådgivarroll men jag ger dem gärna råd. Jimmie Åkesson är sansad och klok – han är den som betett sig bäst efter valet, säger Wachtmeister till TT.

De båda politikerna träffades vid ett TV 8-program i våras och har sedan dess haft kontakt via telefon och e-post. Wachtmeister har bland annat berättat för Åkesson om hur det gick till vid valet 1991, då hans invandringskritiska Ny demokrati fick 6,7 procent av rösterna och 25 platser i riksdagen.

Annons

– Det är ju samma sits. Jag och Jimmie Åkesson har en sak gemensamt, vi är inte ute efter att skapa kaos i Sverige, säger han.

– Det är de etablerade partierna som är så okloka att de har målat in sig i ett hörn. . . om de inte kan lösa den här parlamentariska situationen så ska de avgå, allihop.

Wachtmeister beskriver SD som ett parti med "högst legitima krav". Men han har tyckt att de är för kategoriska i omställningen av invandringspolitiken, vilket han också sagt till dem.

TT: Var står du själv politiskt nu?

– Jag röstade på KD i riksdagsvalet. Men jag tycker att Jimmie Åkesson är en bra person.

SD-ledaren bekräftar för Dagens Nyheter att han fått råd från Wachtmeister.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons