Annons
Nyheter
Sofia Arkelsten har – utöver resan till Sydfrankrike som betalades av Shell – åkt på minst två resor som arrangerats av intresseorganisationer:
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2010
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

En resa i februari 2007 till Tanzania och betalades av RFSU och en studieresa i oktober 2008 till ett kärnkraftverk i Finland som betalts av organisationen Forum för energi, rapporterar Aftonbladet.

Enligt tidningen är Forum för energi och tillväxt en lobbyorganisation för energijättar som Vattenfall och Fortum, som bland annat haft målet att riva upp "stopplagen" som förbjöd byggen av nya kärnkraftreaktorer, som riksdagen avskaffade i juni. Arkelsten var då en av ledamöterna som röstade för att lagen ska rivas upp.

Annons

Arkelsten anser dock även att resorna till Tanzania och Finland "faller inom ramen för riksdagsuppdragen".

– Resan till Tanzania är en av de bästa resorna jag har gjort i mitt politiska uppdrag. Det var ett digert program med möjligheter att träffa andra politiker och genomföra studiebesök vi aldrig hade kunnat göra annars, säger hon.

Förnekade först resor

På frågan om hon låtit sig bjudas på fler resor förnekade Sofia Arkelsten först att så var fallet, skriver Aftonbladet.

– Jag tror inte det, nej, svarade hon enligt tidningen.

Någon minut senare ringde hon dock tillbaka och berättade då om den av Fortum bekostade resan till Finland.

Svarar inte på frågor

Det gick under morgonen inte att få några kommentarer från Sofia Arkelsten. Moderaternas presstab hänvisar till vad Arkelsten säger i Aftonbladet – att bjudresorna faller inom ramen för hennes riksdagsuppdrag.

– Det var inbjudan till seminarier som hon deltagit på och precis som hon själv har sagt har det varit studieresor inom ramen för hennes riksdagsuppdrag, säger pressekreterare Evin Khaffaf.

TT: Borde inte riksdagen ha betalat då?

Annons

– Det var en inbjudan till ett seminarium och därför deltog hon där.

TT: Hade hon inte kunnat tacka ja till resorna men stått för kostnaderna själv?

– Återigen så var det en inbjudan som hon fick till att delta i ett seminarium och det var alltså en studieresa som hon gjorde inom ramen för hennes riksdagsuppdrag.

Sofia Arkelsten

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten är född 1976 och har suttit i riksdagen för Moderaterna sedan 2007. Under förra mandatperioden har hon varit ledamot i EU-nämnden och i miljö- och jordbruksutskottet.

Hon är uppvuxen i Hässelby i västra Stockholm och innan hon blev invald i riksdagen har hon arbetat på Svensk Handel och som informationschef på Ica Sverige.

Kritiken mot Arkelsten 2007. En resa i februari till Tanzania betalades av RFSU.2008. En resa till Frankrike i maj betalades av Shell.2008. Under några dagar körde Sofia Arkelsten runt i en BMW Hydrogen 7 utan att betala något. BMW hade i reklamsyfte kontaktat flera politiker och kändisar för att låta dem provköra bilen.2008. En resa till Finland i oktober betalades av Forum för energi.2010. Under våren blev Sofia Arkelsten invald i styrelsen för det börsnoterade teknikkonsultföretaget Sweco. Hon lämnade uppdraget 27 oktober efter att Dagens Nyheter börjat fråga om det. Till TT har Arkelsten sagt att hon inte hade tiden och energin som krävdes för styrelseuppdraget. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons