Annons
Nyheter

Advokat skickade mordorder: "Allvarligt fall"

En skånsk advokat skickade instruktioner till en tidigare klient om hur ett mord skulle utföras. Han har allvarligt åsidosatt sina plikter som advokat, konstaterar Advokatsamfundet, som utesluter honom från förbundet.
Brott • Publicerad 9 december 2022
Advokaten utvecklade en vänskapsrelation till en före detta klient som han tidigare hade bistått under ansökan om uppehållstillstånd. Sedan utnyttjade han mannens beroendeställning, enligt Advokatsamfundet. Arkivbild.
Advokaten utvecklade en vänskapsrelation till en före detta klient som han tidigare hade bistått under ansökan om uppehållstillstånd. Sedan utnyttjade han mannens beroendeställning, enligt Advokatsamfundet. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet. Arkivbild.
Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Beslutet om uteslutning fattades i november och har nu offentliggjorts. Där skriver Advokatsamfundets disciplinnämnd att omständigheterna kring mordinstruktionerna är "synnerligen försvårande".

– Det här är ett mycket allvarligt fall, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Annons

Uteslutningen beror både på att advokaten begått brott som är förtroendeskadliga för advokatkåren och att han utöver det har hanterat sin före detta klient på ett högst olämpligt sätt, förklarar hon.

"Utsatt situation"

Advokaten utvecklade en vänskapsrelation till mannen som han tidigare hade bistått under ansökan om uppehållstillstånd. Sedan utnyttjade han mannens beroendeställning.

– Att uppmana en klient som befinner sig i en mycket utsatt situation att begå brott är oerhört klandervärt.

Under cirka två års tid skickade advokaten ett stort antal meddelanden med instruktioner om hur hans exfrus sambo skulle mördas.

Att han själv säger att det aldrig var på allvar och att det hela var ett "spel" gör det inte mindre allvarligt, enligt disciplinnämnden.

I både tings- och hovrätt friades advokaten från misstanken om stämpling till mord, eftersom domstolarna kom fram till att det inte funnits någon fara för att brottet skulle fullbordas.

Förtroendeskadliga brott

Han dömdes däremot för en rad andra brott, bland annat grovt rattfylleri och vållande till kroppsskada. Han har tidigare också dömts för brukande av osann urkund.

Det här är brott som begåtts utanför advokatverksamheten, men de är så förtroendeskadliga att de i sig motiverar uteslutning, enligt nämnden, som hänvisar till en ny uteslutningsgrund som infördes i rättegångsbalken 2018.

– Den har aldrig tillämpats förut, så på det viset är det här ärendet lite speciellt, säger Mia Edwall Insulander.

Skåneadvokaten är den fjärde advokaten som utesluts i år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons