Annons
Nyheter

Adoptionsköer bättre för barnen

För blivande adoptivföräldrar är de allt längre väntetiderna för adoption ett problem.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2008

Men den ökande konkurrensen om barnen har också en positiv sida. Barn med handikapp har nu lättare att hitta en familj.

Det berättar Inga Näslund, informationssekreterare på Adoptionscentrum, för TT. De senaste åren har väntetiderna ökat kraftigt och antalet barn som adopteras från utlandet sjunker. Just nu får man räkna med att det tar mellan tre till sex år att genomföra en adoption, beroende lite på vilket land man adopterar från, vilket är en fördubbling på bara några år.

Annons

Intresset ökar

Den viktigaste orsaken till att det tar längre tid är att Kina, som de flesta barnen kommer ifrån, har stramat upp sina regler för vilka som får adoptera. Samtidigt ökar intresset i hela Västvärlden för adoptioner.

Men de långa köerna har också en positiv effekt.

– För barnen är det bättre. Det är mycket lättare att hitta hem åt barn med särskilda behov, lättare handikapp och barn som är äldre än två år. Tidigare kunde det vara svårt, säger Inga Näslund.

Ju äldre barn man kan tänka sig att adoptera, desto kortare blir väntetiden.

Bättre standard

– När det är längre väntetider hinner folk tänka efter. Är det viktigaste att barnet är helt friskt och jätteungt, eller är det att vi får barn innan vi fyller 45 frågar man sig.

Asien har länge varit den världsdel som flest barn kommit från till Sverige, men eftersom flera länder där får allt bättre ekonomisk standard tror Inga Näslund att färre barn kommer att adopteras därifrån i framtiden.

– Vi har sett den här utvecklingen under flera år. Det vi riktar blickarna mot nu är Afrika. Men det tar tid att utveckla nya länder, säger Inga Näslund och berättar att Adoptionscentrum, som är den största adoptionsförmedlingen i Sverige, precis börjat ett samarbete med Kenya och Nigeria.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons