Annons
Nyheter

Abort efter vecka sex förbjuds i Texas

Från och med i dag får kvinnor i Texas inte längre göra abort efter graviditetsvecka sex. Förbudet gäller även i de fall som graviditeten är ett resultat av incest eller våldtäkt.
USA • Publicerad 1 september 2021
Demonstrationer mot abortrestriktioner i delstaten Texas huvudstad Austin 2019.
Demonstrationer mot abortrestriktioner i delstaten Texas huvudstad Austin 2019.Foto: Eric Gay/AP/TT

Abort efter vecka sex tillåts nu endast om kvinnans liv är i fara.

Den nya lagen skrevs under av Texas guvernör Greg Abbott i maj. Trots idoga försök från aborträttsaktivister att stoppa lagen har den nu trätt i kraft.

Annons

– Vår skapare välsignade oss med livets gåva. Trots det förlorar miljontals barn rätten till sina liv varje år på grund av abort. I Texas arbetar vi för att skydda de liven, sade guvernören när han undertecknade lagen.

Enligt aborträttsgrupper utförs 85–90 procent av alla aborter i Texas efter vecka sex, vilket innebär att många kliniker nu kan tvingas stänga.

Den nya lagen innebär dessutom att vem som helst kan anmäla och stämma personer som misstänks ha hjälpt en kvinna att utföra en abort efter den nya gränsen.

Abortmotståndare har hävdat att det som de kallar "fosterhjärtslag" går att höra i vecka sex. Termen har dock dömts ut som kraftigt missvisande av medicinska myndigheter då ett mänskligt embryo i den veckan är lika stort som ett riskorn.

Trots att lagen nu trätt i kraft kan en domstol fortfarande sätta förbudet på paus, enligt juridiska experter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons