Annons
Nyheter

A-kassan stöps om – fler ska omfattas

Taket i a-kassan höjs, föreslår regeringen och Sverigedemokraterna. Men ersättningen kommer snabbare trappas ned.
Nytt blir också att inkomsten i stället för arbetad tid ska avgöra arbetslöshetsersättningen.
Politik • Publicerad 14 februari 2024

– Dagens a-kassa behöver reformeras för att bland annat få en tydligare arbetslinje, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) på en pressträff där regeringen presenterar den reformerade a-kassan, förslag som i stort sett följer en tidigare utredning som den förra regeringen beställde.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Grunden är att inkomsten, istället för arbetad tid ska ligga till grund för arbetslöshetsersättningen. Det ska öppna för att fler kan få pengar, om än inte full a-kassa och kanske i kortare tider. Det blir också enklare att förstå och lättare att handlägga för företag.

Fler kan gå med

Annons

Bra förslag, tycker Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges A-kassor.

35 000 fler nya medlemmar gissar regeringen att det kan bli, och då framför allt de som tidigare inte tyckt det varit lönt att vara med för att de kanske haft en svagare, ryckigare förankring på arbetsmarknaden.

Rimligt, anser Tomas Eriksson:

– Att fler går med kan man nog anta. Och då framför allt de som i dag ligger på marginalen.

27 200 kronor blir den nya maximala ersättningen från a-kassan, det vill säga 80 procent av det nya högre taket på 34 000 kronor. I dag ligger maxnivån på 26 400 kronor i månaden. Där har de tidigare motståndarna till höjt tak, M, KD och L, fått ge sig för Sverigedemokraterna.

– Det var en av linjerna vi drog upp, säger arbetsmarknadsutskottets ordförande Magnus Persson (SD).

”Måste se helheten”

– Man måste se till helheten, säger den moderata finansministern Elisabeth Svantesson på TT:s fråga om varför partiet gått med på höjt tak, och pekar bland annat på den stärkta arbetslinjen i försäkringen.

För att få maxbeloppet förutsätter vissa villkor, du måste ha varit med i a-kassan minst ett år och mer eller mindre haft ett heltidsjobb. Och sen trappas ersättningen ner ungefär i samma fart som i dag, men snabbare för dem med kortare tidigare anställningar.

Den förändrade a-kassan blir statsfinansiellt neutral, enligt Johan Pehrson. De sammantagna effekterna blir alltså att fler kan få dela på en lika stor a-kassekaka.

Regeringen räknar med att de nya reglerna ska kunna börja gälla från oktober 2025.

Fakta

Förslaget

Maxnivån höjs till 80 procent av 34 000 kronor, det vill säga 27 200 kronor. I dag ligger taket på 33 000 kronor, vilket innebär 26 400 kronor.

Från ersättningsdag 101 trappas nivåerna ned med tio procentenheter och med ytterligare 5 procentenheter efter ersättningsdag 201.

Efter 300 ersättningsdagar finns möjligheten att få aktivitetsstöd om arbetslösheten fortsätter. Men även aktivitetsstödet ska trappas ned med fem procentenheter var hundrade dag, till ett golv på 365 kronor per dag.

Källa: Regeringen

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons