Annons
Nyheter

60 flickor dör av barnäktenskap – varje dag

Världen • Publicerad 11 oktober 2021
Rädda Barnen uppger att barnäktenskap leder till att över 60 flickor dör varje dag. Arkivbild.
Rädda Barnen uppger att barnäktenskap leder till att över 60 flickor dör varje dag. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Varje år dör över 22 000 flickor till följd av graviditet och förlossning efter barnäktenskap, visar siffror från Rädda Barnen.

De siffrorna motsvarar mer än 60 flickor varje dag, och nästan hälften av alla dödsfall sker i Väst- och Centralafrika.

Annons

"Att föda barn är den absolut största dödsorsaken hos tonårsflickor. Hälsorisken av att barn föder barn får inte ignoreras eller bortprioriteras", säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen, i ett pressmeddelande.

Coronapandemin har förvärrat situationen för miljontals flickor. Att skolor har stängt och allt fler familjer har tvingats in i fattigdom tros göra att ytterligare tio miljoner flickor kommer att giftas bort före år 2030, enligt Rädda Barnen, som uppger att nära 80 miljoner barnäktenskap förhindrats det senaste kvartsseklet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons