Annons
Nyheter

5 000 svenskor har dåliga plastbröst

De silikonfyllda franska bröstimplantat som i mars belades med marknadsförbud är av undermålig kvalitet, visar analyser.
Nyheter • Publicerad 30 september 2010
Cirka 5 000 sveska kvinnor har implantat som kan spricka.
Cirka 5 000 sveska kvinnor har implantat som kan spricka.Foto: DONNA MCWILLIAM/SCANPIX

Gelen har också en irriterande effekt om höljet läcker.

Kvinnor som har implantaten, tillverkade av franska företaget Poly Implant Prothese (PIP), rekommenderas av den franska kontrollmyndigheten Afssaps att genomgå en klinisk undersökning, inklusive ultraljud, var sjätte månad. Visar undersökningarna på brister i höljet bör man överväga att ta bort implantaten, anser Afssaps.

Annons

I Sverige rör det sig om uppskattningsvis 5 000 personer, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Siffran anses dock som osäker, då både tillverkare och distributör av implantaten har gått i konkurs.

"Säkerheten hos implantaten uppfyller inte de krav man kan ställa i dag. Variationen i kvalitet mellan de enskilda implantaten är också stor, vilket är oroväckande", skriver Gert Bruse på Läkemedelsverket.

Ytterligare tester av materialets genetiska påverkan beräknas vara klara om några månader.

Implantaten från PIP drogs tillbaka från den svenska marknaden i mars sedan det visat sig att silikongelen i produkten skiljde sig från den tekniska dokumentationen.

Tiotusentals har implantaten

Sedan 2001 beräknas mellan 35 000 och 45 000 kvinnor ha fått silikoninlägg från den franska tillverkaren Poly Implant Prothese (PIP). Omkring 1 000 av kvinnorna kommer att få ersättningsimplantat, enligt det franska läkemedelsverket Afssaps.

90 procent av företagets implantat har gått på export.

Den granskning som gjorts beror på ovanligt många larm om spruckna PIP-inlägg.

Bröstimplantat har normalt en livslängd på cirka tio år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons