Annons
Nyheter

500 bilar i orderstocken

Saabchefen Jan Åke Jonsson myste när han såg bilarna rulla fram en efter en på det löpande bandet.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2010

– Det är många som har tvivlat under de sista 1,5 åren så det här känns väldigt bra. En viktig och stor dag givetvis, säger han med sitt vanliga lugn.

Eftersom alla avtal med underleverantörerna hade sagts upp tog det tid att få igång leveranserna igen efter det att Spyker Cars var klar som ny ägare den 23 februari.

Annons

– Automatlådorna från Japan tar till exempel 32 dagar med båt. Vi kan inte flyga hit allt, det skulle kosta en förmögenhet, säger Jan Åke Jonsson.

Den sista komponenten till den nya 9-5-modellen, huvuddatorn, kom från Amerika så sent som två timmar innan produktionen skulle dra igång. Fortfarande gapar stora delar av hyllorna i fabriken tomma och stora fabriksytor är öde.

Saab har nu 4 500 bilar i orderstocken enligt Jan Åke Jonsson. Dessutom ska 2 500 bilar skeppas till USA för att fylla på lagren hos bilhandlarna. Hur många beställningar det finns på nya 9-5 vill han inte säga.

Efter åratal av miljardförluster ska Saab med den nya affärsplanen nå nollresultat redan nästa år.

– Vi bryter nollpunkten andra hälften av 2011, säger Jan Åke Jonsson.

För det krävs att försäljningen och produktionen kommer upp i 100 000 bilar. Sedan är planen att Saab ska tjäna pengar vid ännu lägre volymer, redan vid 80 000 bilar. Det ska ske genom att man inte ska dra på sig för stora investeringar samtidigt som man kan ta mer betalt för de nya bilarna.

För tillfället har Saab inga likviditetsproblem. Kassan är välfylld.

Den 18 mars kom den första låneutbetalningen från Europeiska investeringsbanken (EIB) på 123 miljoner dollar, motsvarande drygt 880 miljoner kronor. Totalt ska Saab låna cirka 4 miljarder kronor - pengar som är öronmärkta för utveckling av miljö- och säkerhetsprojekt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons