Annons
Nyheter

49 soldater dog när plan sköts ner

Ett ukrainskt militärt transportplan har skjutits ner i östra Ukraina och 49 soldater har dödats, uppger militären enligt Reuters.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2014

Planet sköts ner under inflygning till Luhansk, huvudort i en av de två regioner där proryska separatister har förklarat sig självständiga från Kiev. Ukrainas försvarsdepartement lägger skulden på separatisterna, rapporterar AFP.

"Terroristerna sköt cyniskt och förrädiskt med en grovkalibrig kulspruta, och träffade ett Iljusjin-76-plan med soldater under förflyttning, som skulle landa på flygplatsen i Luhansk", heter det i ett uttalande.

Annons

Militär utrustning

Förutom soldater ska det ha funnits militär utrustning ombord på det fyrmotoriga planet.

Luhansk ligger nära den ryska gränsen.

De två senaste veckorna har det varit hårda strider mellan separatisterna och regeringsstyrkor som försöker återta kontrollen över städerna i öst. Ukraina anklagar Ryssland för att stödja separatisterna, vilket Ryssland förnekar.

Passerat gränsen

Den ukrainska regeringen har beskyllt Ryssland för att ha låtit stridsvagnar och annan tung militär utrustning passera gränsen in i Ukraina och på fredagskvällen instämde USA i anklagelserna.

"Vi bedömer att separatister i östra Ukraina har införskaffat tunga vapen och militär utrustning från Ryssland, bland annat ryska stridsvagnar och raketkastare", sade utrikesdepartementets talesperson Marie Harf i ett uttalande.

Hon sade att tre stridsvagnar av typen T-62 och flera raketkastare av typen BM-21 (Grad) har korsat gränsen från Ryssland under de senaste tre dagarna.

– Detta är oacceptabelt, sade hon vid en pressbriefing.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons