Annons
Nyheter

FHM: Virusmutation har fått samhällsspridning

Den nedåtgående smittspridningen som Sverige haft under lång tid har stannat av, enligt Folkhälsomyndigheten.
Förekomsten av den brittiska varianten av coronaviruset ser samtidigt ut att öka – statsepidemiolog Anders Tegnell bedömer nu att det rör sig om en samhällsspridning.
Coronaviruset • Publicerad 11 februari 2021
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, under torsdagens digitala myndighetsgemensamma pressträff om pandemin.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, under torsdagens digitala myndighetsgemensamma pressträff om pandemin.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Vi ligger på relativt höga tal, säger Anders Tegnell om den brittiska mutationen.

I exempelvis Västra Götaland har 20 procent av de positiva proverna visat sig vara av den varianten.

Annons

– Vi behöver göra vårt bästa för att hålla nere nivåerna så mycket som möjligt, säger Tegnell.

– Den finns uppenbarligen i Sverige och den sprids med en samhällssmitta får man kalla det, när det ligger på den här nivån.

Exakt hur mycket mer smittsam den varianten är än tidigare varianter är oklart, enligt Tegnell, och säger att olika modelleringar pekar på mellan 20–30 och 60–70 procent.

– Skillnaden mellan varianterna är svår att bedöma, men den tar uppenbart över som den dominerande varianten i allt fler länder.

Samma sjukdomsbild

Den ger dock ingen annan tydlig sjukdomsbild, säger han.

– Så som enskild person bör man inte vara mer eller mindre orolig.

Sveriges kapacitet att upptäcka nya varianter av viruset är under uppbyggnad, men förra veckan kunde cirka tio procent av samtliga prover testas för nya varianter.

– Men det är väldigt varierande mellan olika regioner, eftersom vi befinner oss i ett uppbyggnadsskede, säger Tegnell.

Målet är att nå 20 procent, och enligt honom finns det "goda förhoppningar" om att komma dit ganska snabbt.

I år har antalet patienter som vårdas för covid-19 på sjukhus minskat successivt, enligt Socialstyrelsen. Men nu upplever man även där en platå i kurvorna.

Annons

– Några regioner visar på en ökning av antalet patienter och störst uppgång ser vi i Västerbotten, både på iva (intensivvården) och andra vårdavdelningar, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

– Exemplet med Västerbotten visar hur snabbt det kan blossa upp en smitta.

Dödstal minskar

Vad gäller antalet dödsfall i Sverige syns en "ganska positiv" utveckling med en minskande trend, enligt Tegnell. Det beror enligt honom på en viss minskad smittspridning sedan tidigare, men också på att fler är vaccinerade på äldreboenden.

Bedömningen delas av Iréne Nilsson Carlsson, som tror på en fortsatt nedgång.

– Det är förstås fortfarande väldigt många människor, och det är människor bakom statistiken här, säger hon.

Den senaste statistiken från det nationella vaccinationsregistret visar att drygt 432 000 vaccindoser har använts i Sverige. Över 331 000 personer har fått minst en dos, vilket motsvarar lite drygt 4 procent av den vuxna befolkningen.

Av dem har alltså drygt 101 000 personer fått två doser.

Problem med leveranser

Men leveranserna av vaccin är fortsatt problematisk – de är mycket osäkra och uppgifter om transporter offentliggörs inte av säkerhetsskäl, säger Tegnell.

80 procent av boende på särskilda boenden (säbo) har dock fått minst en dos vaccin, enligt Tegnell. Bland personer med hemtjänst är siffran 32 procent.

Folkhälsomyndigheten noterar att efterregistreringar görs och att det faktiska antalet utförda vaccinationer och vaccinerade personer är något högre. Informationsinsatsen gällande vaccinering kommer att byggas ut och riktas mer och mer mot allmänheten framöver, enligt Tegnell.

Annons

– Huvudbudskapet är: Skydda dig själv och andra.

"En ordentlig ansträngning"

TT: Under onsdagen sa du att målet att erbjuda vaccinering till alla vuxna före midsommar tycks allt mer ouppnåeligt. Nu säger socialminister Lena Hallengren att målet ligger fast. Hur troligt bedömer du det är att målet kan uppnås?

– Det kan mycket väl uppnås. Det jag menade var att det kommer att bli en ordentlig ansträngning för hälso- och sjukvården under de här sista månaderna, för det kommer att behöva vaccineras väldigt många då. Men det är fullt genomförbart, svarar Tegnell.

TT: Vad krävs för att lyckas?

– Tyvärr är det så att man får leva med att ha en väldigt flexibel planering. Det är väl det som är den stora utmaningen just nu, att det är svårt att veta exakt hur många doser som kommer mer än någon vecka fram i tiden.

Fakta: Dödsfall med covid-19

Ytterligare 44 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige – och totalt har nu 12 370 smittade avlidit i landet. Sammanlagt är det 604 577 personer i Sverige som bekräftats smittade av covid-19.

De nytillkomna dödsfallen i Folkmyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons