Annons
Nyheter

44 döda i polisräder i Brasilien

Minst 44 personer har under veckan dödats i polisinsatser på olika platser i Brasilien. Nu ökar kraven på oberoende utredningar av misstänkta polisövergrepp.
Brasilien • Publicerad 3 augusti 2023
Polisbilar står parkerade utanför Getúlio Vargas-sjukhuset i Rio de Janeiro där skadade vårdas efter en blodig polisräd.
Polisbilar står parkerade utanför Getúlio Vargas-sjukhuset i Rio de Janeiro där skadade vårdas efter en blodig polisräd.Foto: Bruna Prado/AP/TT
Boende i favelaområdet Complexo da Penha väntar på nyheter om skadade släktingar utanför sjukhuset.
Boende i favelaområdet Complexo da Penha väntar på nyheter om skadade släktingar utanför sjukhuset.Foto: Bruna Prado/AP

Nio personer dödades på onsdagen i en polisoperation riktad mot kriminella gäng i Rio de Janeiro. Delstatspolisen uppger att man besvarade eld efter att ha blivit attackerad under en razzia mot ett möte där gängledare på hög nivå hade sagts befinna sig.

Boende i favelaområdet Complexo da Penha i norra Rio beskriver scenerna som hämtade från en krigszon och delstatsparlamentarikern Dani Monteiro kallar razzian för en "massaker".

Annons

Hon noterar även att insatsen ägde rum drygt ett år efter en räd i maj 2022 i samma favelakomplex som resulterade i 25 döda, den näst dödligaste polisinsatsen i stadens historia.

Även på andra håll i landet har polistillslag mot narkotikagäng under veckan resulterat i många döda. I delstaten São Paulo meddelar myndigheterna att 16 påstådda brottslingar dödats.

I den nordöstra delstaten Bahia ska 19 misstänkta i tre olika städer hade dödats i sammandrabbningar med polisen sedan i fredags. I samtliga fall säger myndigheterna att polisen besvarat eld efter att ha blivit attackerad.

Polisvåldet har dock väckt stark kritik hos rättighetsorganisationer i Brasilien och myndigheterna möter nu ökade krav på oberoende utredningar av de övergrepp och kränkningar av mänskliga rättigheter som säkerhetsstyrkorna ofta anklagas för.

Förra året dödades 6 429 människor av polisen i Brasilien, enligt den oberoende organisationen FBSP (Fórum Brasileiro de Segurança Pública).

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons