Annons
Nyheter

40 länder lovar att fasa ut kolkraften

Över 40 länder har enats om att fasa ut kolkraften och inte investera ytterligare i kolkraftverk. Det rapporterar .
Klimat • Publicerad 4 november 2021
En kolgruva söder om Katowice i Polen, ett av de länder som nu lovat fasa ut kolkraften. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Bland undertecknarna finns Kanada, Polen, Ukraina och Vietnam. Dessutom har över hundra organisationer och finansiella institut lovat att sluta finansiera koldrivna kraftverk.

Däremot saknas länderna med de största kolkraftsutsläppen – däribland USA, Kina, Australien och Indien – i avtalet, där större ekonomier ska fasa ut kolkraften under 2030-talet och de mindre under 2040-talet.

Annons

Storbritannien har inför klimatmötet COP26 i Glasgow haft som uttalat mål att "förpassa kolet till historien" och näringslivsminister Kwasi Kwarteng säger enligt The Guardian att avtalet är en milstolpe.

– Länder från jordens alla hörn har i Glasgow förenats i en deklaration att kolet inte ska var en del av deras framtida energiframställning, säger han.

Andra är mer kritiska och anser att utfasningen borde gå mycket fortare.

– Det här ändrar inte spelplanen. En utfasning till år 2030 borde vara ett minimum och det här avtalet saknar det, säger Elif Gündüzyeli på miljöorganisationen Climate Action Network Europe till tidningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons