Annons
Nyheter

350-årig krona modifieras för Charles III

Sankt Edvards krona, som används vid kröning av brittiska monarker, ska modifieras för att passa kung Charles III, meddelar Buckingham Palace.
Storbritannien • Publicerad 4 december 2022
Sankt Edvards krona är utsmyckad med rubiner, ametister, safirer, topaser och turmaliner. Arkivbild.
Sankt Edvards krona är utsmyckad med rubiner, ametister, safirer, topaser och turmaliner. Arkivbild.Foto: AP/TT
Drottning Elizabeth II bär Sankt Edvards krona i samband med kröningsceremonin den 2 juni 1953.
Drottning Elizabeth II bär Sankt Edvards krona i samband med kröningsceremonin den 2 juni 1953.Foto: AP/TT

Kronan anses vara en av de viktigaste symbolerna för den brittiska monarkin, och utgör huvudnumret i de brittiska kronjuvelerna som till vardags visas för allmänheten i Towern i London.

Den drygt två kilo tunga och 30 centimeter höga pjäsen används enbart i samband med kröningsceremonin. Den bars senast av drottning Elizabeth i samband med hennes kröning 1953.

Annons

Kung Charles kröning hålls i Westminster Abbey den 6 maj nästa år. Tills dess ska kronan, enligt Buckingham Palace, genomgå "modifieringsarbete" för att passa den 74-årige regenten.

Han kommer att bära kronan vid kröningsögonblicket. När han lämnar Westminster Abbey är det i stället med den modernare Imperiestatskronan, skapad för kung George VI 1937, på hjässan.

Sankt Edvards krona skapades 1661 för kungens namne, Karl II (Charles II), för att ersätta den tidigare medeltida kronan. Ursprungskronan tros ha haft anor tillbaka till Edvard Bekännaren, Englands kung mellan 1042 och 1066, som gett den dess namn.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons