Annons
Nyheter

28 döda – nu lovar presidenten vapenvila

28 människor har dödats i de senaste dagarnas strider i Kiev. Samtidigt säger sig Ukrainas president Viktor Janukovytj ha enats med oppositionsledare om vapenvila.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2014
Foto: Marko Drobnjakovic

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen hotade med att Ukrainas band med försvarsalliansen skulle skadas allvarligt om militären ingriper mot demonstranterna.

En amerikansk UD-källa sade att 20 ukrainska företrädare förbjuds inresa i USA.

Annons

USA:s president Barack Obama kallade vapenvilan i Kiev för "ett välkommet steg framåt", men sade att Vita huset noggrant kommer att följa utvecklingen för att försäkra sig om att orden omsätts i handling.

En tjänsteman i USA:s utrikesdepartement sade att 20 ukrainare som anses bära ansvar för våldet mot demonstranterna kommer att nekas visum för inresa i USA. Det rör sig om regeringsmedlemmar och andra uppsatta personer, enligt källan som uttalade sig mot löfte att inte namnges.

I Bryssel träffades diplomater från EU-länderna på onsdagen för att diskutera sanktioner mot ukrainska företrädare, inför utrikesministrarnas hastigt sammankallade möte på torsdagen.

De diskuterade en rad möjliga åtgärder, bland annat att frysa tillgångar och reseförbud, även om en del diplomater ifrågasatte effektiviteten i sådana sanktioner, rapporterar Reuters.

Utrikesministrarna från Frankrike, Tyskland och Polen kommer att träffa både Ukrainas president Viktor Janukovytj och representanter för oppositionen under dagen, innan de reser hem till Bryssel för att informera sina kollegor.

Hälsodepartementet i Kiev höjer nu på morgonen dödssiffran till 28, från tidigare 26, i de senaste dygnens gatustrider.

287 skadade är inlagda på sjukhus, enligt den officiella statistiken. Bland dessa finns fyra barn och endast två utländska medborgare.

Även 88 poliser och en parlamentsledamot ska finnas bland de skadade.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons