Annons
Nyheter

28 års fängelse för belgare i Iran

En belgisk hjälparbetare har dömts till 28 års fängelse i Iran, uppger mannens familj.
Iran • Publicerad 14 december 2022
Polis patrullerar i Antwerpen under rättegången mot den iranske diplomat som Teheran vill få frisläppt i utbyte mot den belgiske hjälparbetaren.
Polis patrullerar i Antwerpen under rättegången mot den iranske diplomat som Teheran vill få frisläppt i utbyte mot den belgiske hjälparbetaren.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

– Vår familj är förkrossad, säger familjens talesperson Olivier van Steirtegem efter att den belgiska regeringen informerat dem om domen.

– Om vi inte hittar en lösning kan han stanna i fängelse till 2050. Han kommer nästan vara 70 år, fortsätter han.

Annons

41-årige Olivier Vandecasteele greps i Iran i slutet av februari och har sedan dess hållits frihetsberövad, bland annat i det ökända Teheranfängelset Evin, enligt uppgift misstänkt för spioneri.

Belgien och Vandecasteeles familj insisterar på hans oskuld och menar att hans frihetsberövande är ett led i Teherans ansträngningar att få Bryssel att släppa en iransk diplomat som dömts för terrorism. Iraniern dömdes 2021 för att ha försett ett iransk-belgiskt par med sprängämnen tänkta att användas mot Irans exilopposition i Paris.

Domen mot Vandecasteele har inte bekräftats från officiellt iranskt håll.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons