Annons
Nyheter

220 sägs upp från Volvo Aero

Nu är det klart att 220 sägs upp vid flygtillverkaren Volvo Aero i Trollhättan av de 250 som varslades i januari.
Nyheter • Publicerad 15 april 2009

Det står klart när uppsägningförhandlingarna nu är färdiga och personalen på onsdagen fick besked om vilka som får sluta.

Samtidigt slutar ytterligare 29 under året genom naturlig avgång, pensionsuppgörelse eller av andra skäl. Det innebär att var fjärde metallarbetare får gå.

Annons

Förutom de varslade verkstadsarbetarna ska ett hundratal tjänstemannajobb bort genom naturlig avgång och färre konsulter.

Volvo Aero hade före neddragningen runt 2 370 anställda, varav drygt 1 000 metallarbetare och drygt 1 300 tjänstemän.

Ytterligare ett olycksbesked drabbade Volvo Aero på onsdagen eller rättare, avsaknad av ett besked. När regeringen lämnade sin vårproposition fanns nämligen inget besked om statligt stöd till fortsatt svenskt engagemang i det europeiska rymdprojektet Ariane.

Där har staten tidigare skjutit till cirka 100 miljoner kronor som Volvo Aero tagit del av vid sin tillverkning av turbiner och munstycken till bärraketen. Uteblir de pengarna så försvinner också förutsättningen till rymdsatsningen i Trollhättan. Och då hänger ytterligare omkring 150 jobb löst, enligt Volvo Aero.

– Vi måste ha ett besked före sommaren, annars så står vi här utan beställningar. Och då tvingas vi avveckla, säger Fredrik Fryklund, informationschef på Volvo Aero, till TT.

Det besked Volvo Aero fick vid kontakt med näringsdepartementet på onsdagen var att Arianefrågan ska behandlas i en så kallad särskild beredning, utanför vårproppen.

Anne-Christin Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons