Annons
Nyheter

200 testas – kan ha fått syfilis via vården

Nästan 200 kvinnor uppmanas att testa sig för syfilis som kan ha spridits från en gynekologisk mottagning i Uppsala.
– Det är en extraordinär händelse, säger Johan Hedlund, enhetschef för smittskyddsenheten i Region Uppsala.
Hälsa • Publicerad 14 juni 2023
Nästan 200 kvinnor uppmanas att testa sig för syfilis som kan ha spridits från en gynekologisk mottagning i Uppsala. Arkivbild.
Nästan 200 kvinnor uppmanas att testa sig för syfilis som kan ha spridits från en gynekologisk mottagning i Uppsala. Arkivbild.Foto: isabell Höjman/TT

Det var förra veckan som smittskyddsenheten i Region Uppsala fick reda på att könssjukdomen syfilis kan ha spridits till patienter från en gynekologisk mottagning i Uppsala under hösten 2022, något som SVT Nyheter Uppsala var först att rapportera.

200 kvinnor som besökt mottagningen fick på tisdagen ett meddelande via 1177 Vårdguiden där de uppmanades att lämna blodprov för att testa sig för syfilis.

Annons

Enligt smittskyddsenheten i Region Uppsala är dock risken att någon av kvinnorna har smittats mycket liten.

– Vi vet i nuläget inte om någon har blivit smittad. Men vi vill verkligen trycka på att det är extremt liten risk. I vår utredning som vi har gjort kring det här var det uppe på tal, är det verkligen värt att orsaka den här oron hos personer? Eftersom risken är så liten. Men vi känner att vi måste fullfölja det här och provta de personer som kan ha blivit utsatta för smitta, säger Johan Hedlund, enhetschef för smittskyddsenheten i Region Uppsala.

Kontaminerat material

Det är material som har använts på mottagningen som kan ha blivit kontaminerat med syfilissmitta, enligt smittskyddsenheten. Johan Hedlund vill inte lämna detaljer kring exakt hur det upptäcktes att patienter kan ha utsatts för smittan.

– Men det var genom ett syfilisfall som upptäcktes för några veckor sedan. Som inte blivit smittad på mottagningen, men som har besökt mottagningen, säger han.

Enligt smittskyddsenheten har den gynekologiska mottagningen inte brustit i sina hygienrutiner.

– Vi vet att mottagningen verkligen har jobbat enligt alla hygienrutiner som finns. Men det är en väldigt speciell kedja av händelser som gör att vi inte kan utesluta att det här har skett.

Syfilis är en allvarlig sjukdom som kan leda till permanenta skador på nervsystemet och kroppens organ om den inte upptäcks och behandlas. Om en kvinna är gravid och får syfilis kan smittan även föras vidare till fostret och ge fosterskador.

– Syfilis kan potentiellt ge väldigt svåra skador. För en del läker det ut på, men man kan få neurologiska skador. Men man botar syfilis väldigt lätt med antibiotika, på det sättet är det viktigt att få tag på de här personerna, säger Hedlund.

Unikt fall

Flera av kvinnorna som uppmanats att testa sig har redan gjort det, enligt smittskyddsenheten. Provsvar dröjer dock till senare den här veckan.

Situationen som uppstått är extremt ovanlig, enligt Hedlund.

Annons

– Vi har hittat samma räcka av omständigheter i slutet av förra sekelskiftet, mellan 1800- och 1900-talet.

Syfilis förde under 90-talet en tynande tillvaro i Sverige, men sedan millennieskiftet har det skett en stadig ökning. Under 2021 rapporterades 591 fall av sjukdomen, vilket är en ökning med 24 procent jämfört med 2020, enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.

– Framför allt har man sett en ökning bland män som har sex med män. Men det är en smitta som finns bland både män och kvinnor. Det är fortfarande väldigt, väldigt låga antal, säger Johan Hedlund.

Fakta: Syfilis

Syfilis är en bakteriesjukdom som länge varit nästintill obefintlig i Sverige. De senaste åren har förekomsten ökat kraftigt, främst bland män som har sex med män.

Under 2021 rapporterades 591 fall av sjukdomen, vilket är en ökning med 24 procent jämfört med 2020.

Syfilis är en allvarlig sjukdom och kan leda till permanenta skador på nervsystemet och kroppens organ efter flera år om den inte upptäcks och behandlas. Behandling sker med antibiotika.

Källa: Folkhälsomyndigheten, RFSL

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons