Annons
Nyheter
Receptbelagda läkemedel får också i fortsättningen bara säljas på apotek som har läkemedelsverkets tillstånd för sin verksamhet.
Nyheter • Publicerad 9 december 2008
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Det säger socialminister Göran Hägglund när han på tisdagen lägger fram regeringens sedan länge omskrivna förslag till omreglering av apoteksbranschen.

Minst en farmaceut ska vara närvarande när ett apotek håller öppet och varje apotek ska ha en läkemedelsansvarig farmaceut ”med tillräcklig kompetens” enligt Hägglund.

Annons

Hägglund beskriver regeringens förslag i ett debattinlägg i Dagens Nyheter.

Merparten av dagens apotek ska vara kvar i statlig ägo medan ett antal, maximalt 200 apotek, flyttas över till ett nystartat statligt bolag som ska kunna ha enskilda privata delägare. Resten av apoteken säljs till andra aktörer.

– Det övergripande syftet är att öka tillgängligheten, det är det stora problemet i dag. Men vi vill inte göra det på ett sådant sätt att det leder till ökade kostnader för patienter eller för det offentliga. Därför öppnar vi för konkurrens på området. Det utrymme för lägre kostnader som uppstår ger upphov till fler apotek, säger socialminister Göran Hägglund (kd).

Regeringens förslag, i form av en remiss till lagrådet, innebär att apoteken i framtiden får möjlighet att själva förhandla om inköpspriset. För att läkemedel inte ska bli dyrare i glesbygd än i storstad, till exempel, slås fast att prissättningen ska vara enhetlig och att alla ska ha rätt till läkemedel på lika villkor.

Högkostnadsskyddet blir kvar, vilket betyder att för patienten kostar läkemedlen aldrig mer än sammanlagt 1 800 kronor under en tolvmånadersperiod.

För att garantera att det finns apotek i hela landet måste nya aktörer garantera driften vid de apotek som de tar över. Apoteket AB ska också se till att apoteksombuden blir kvar åtminstone i tre år.

Enligt Göran Hägglund kommer priserna att bli lägre både för kunderna och för staten. Men det är ett resonemang som socialdemokraternas talesman Ylva Johansson inte delar.

Enligt lagrådsremissen ska marknadens lönsamhet garanteras genom att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket i sin prissättning tar hänsyn till hur lönsamheten ser ut i andra jämförbara länder.

– Det jag reagerar mest på är att det står uttryckligen att man ska sätta priserna så att det blir en handelsmarginal som gör det lönsamt för de internationella kedjorna att finnas i Sverige, säger Ylva Johansson.

I dag är handelsmarginalen 17 procent för Apoteket AB, vilket i internationella jämförelser är lågt.

Annons

– Om man då genom statlig prisreglering ska garantera en lönsamhet på internationell nivå innebär det att man ska höja handelsmarginalen jämfört med i dag, resonerar Ylva Johansson.

Konsekvensen bör bli att läkemedlen blir dyrare.

– Jag menar att det är helt oacceptabelt att staten ska garantera de här internationella läkemedelsgrossisternas lönsamhet genom att ha en prissättning som är tillräckligt hög, i stället för att som nu försöka ha så låg marginal som möjligt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons