Annons
Nyheter

18 skadade i tågolycka med X 2000

En 24-årig kvinna fick livshotande skador och en man skadades allvarligt i en olycka mellan ett X 2000-tåg och en traktorgrävare i går kväll. Totalt skadades 18 personer.
Nyheter • Publicerad 13 september 2010
Traktorgrävaren stod för nära spåret.
Traktorgrävaren stod för nära spåret.Foto: Pontus Stenberg / SCANPIX /
Foto: Pontus Stenberg / SCANPIX /

Tåget, med cirka 250 passagerare, lämnade Stockholms central klockan 17.40. Strax före klockan 20 fick polis och räddningstjänst larm om olyckan, som inträffade vid Kimstad mellan Norrköping och Linköping.

Arton personer fördes med ambulans till sjukhus i Linköping och Norrköping. Tillståndet för den 24-åriga kvinna som fick svårast skador i tågolyckan betecknas fortfarande på måndagsförmiddagen som kritiskt. Hon vårdas på intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping.

Annons

Traktorföraren som skadades allvarligt vårdas på Vrinnevisjukhuset. En uppdatering om hans tillstånd kommer under förmiddagen.

Dessutom vårdas sammanlagt sju personer på de bägge sjukhusen för lindriga skador.

Tågföraren chockades men var i övrigt oskadd.

På tåget fanns många barn och ungdomar bland passagerarna, bland annat 13 danska pojkar från Hörsholmens basketklubb. Tre av dem skadades lindrigt. Pojkarna och deras tränare satt alla i en av de två första vagnarna.

På grund av underhållsarbeten var bara ett spår öppet vid olyckstillfället. Hastigheten på sträckan var nedsatt till 70 kilometer i timmen.

Tåget var på väg mot Malmö och skulle ha anlänt till sin slutdestination strax efter klockan 22.

Strax före klockan 23 avslutades räddningsinsatsen på olycksplatsen. Då tog polisens tekniker över och började undersöka tåget och traktorn.

Enligt Skoog var det en traktorgrävare, med en skopa fram och en bak, som hade hakat i sidan av tåget.

Bussar ersatte tågtrafiken mellan Norrköping och Linköping. Trafiken på sträckan mellan Norrköping och Linköping där olyckan inträffade väntas komma i gång först vid klockan 16 på måndagen, enligt Trafikverket.

– Det rent praktiska är löst men Statens haverikommission måste också få slutföra sitt arbete ute på plats, säger Daniel Widlund på Trafikverkets presstjänst.

SJ har begärt att få leda om tågen via Katrineholm-Hallsberg-Mjölby och lokaltågen på sträckan är tänkta att ersättas med buss.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons