Annons
Nyheter

16 års fängelse för knivmord: "Det svartnade"

En 27-årig man döms till 16 års fängelse för att ha knivmördat en 29-årig man i en lägenhet i Borås den 2 juni förra året.
Han döms även för bland annat misshandel, rån och olaga hot.
Brott • Publicerad 5 februari 2021
Borås Tingsrätt dömer mannen till 16 års fängelse för mord. Arkivbild.
Borås Tingsrätt dömer mannen till 16 års fängelse för mord. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Mannen har själv erkänt att han utdelade hugget, som träffade offret i bröstet, men förnekat att avsikten var att mörda honom.

27-åringen har beskrivit det som att det svartnade för ögonen när han hamnade i bråk med offret i lägenheten, som var förlagd i ett stödboende för personer med missbruksproblematik. När han "vaknade upp" var kniven i offrets mage, beskrev han i tingsrätten.

Tidigare konflikt

Annons

Offret sprang ut från lägenheten efter att ha huggits men segnade ned vid en entré till fastigheten, där han hittades av en boendestödjare som larmade och påbörjade hjärt- och lungräddning. Han dödförklarades på sjukhus en och en halv timme senare.

Enligt domen hade 27-åringen och offret en konflikt sedan tidigare.

Två andra män, 63 och 36 år gamla, som stod åtalade för mord tillsammans med 27-åringen döms till tre års fängelse vardera för medhjälp till grov misshandel och medhjälp till vållande till annans död, grovt brott.

Utnyttjat situationen

Enligt Borås tingsrätt är det styrkt att männen "tillsammans och i samförstånd" har främjat dådet dels med sin närvaro, dels genom att hållit kvar offret i lägenheten och i något läge hållit fast honom. Det är dock inte styrkt att de båda männen planerat för dådet, utan snarare utnyttjat situationen, enligt rätten.

I tingsrätten berättade den ena av männen att han "frös" när hugget utdelades och att de blev chockade av 27-åringens agerande.

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse för mordet men tingsrätten anser inte att sådana "övervägande försvårande omständigheter" föreligger. Påföljden bestäms i stället till 16 års fängelse.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons