Annons
Nyheter

16 år för mord och våldtäktsförsök

Mot sitt nekande döms en 22-årig man till 16 års fängelse för att han slagit ihjäl en kvinna som han försökte våldta, och var nära att döda en annan kvinna på samma sätt.
Nyheter • Publicerad 1 september 2010

Det första våldtäktsförsöket, då offret fick livshotande skador, ägde rum i centrala Göteborg tidigt en morgon strax före jul. Drygt en vecka senare blev en 18-årig flicka mördad i stadsdelen Hjällbo, på väg hem från en fest. Båda kvinnorna utsattes för kraftigt våld mot huvudet, i det senare fallet med en stor glasflaska.

22-åringen hade varit på samma fest som flickan, och återvände dit efteråt. Han greps senare för det första överfallet, och blev misstänkt även för mordet.

Annons

Polisen hittade blodspår från den första kvinnan på 22-åringens jacka, och från 18-åringen på hans sko. Mannen nekar till överfallen, men medger att han varit vid brottsplatsen i samband med bägge händelserna. Han har dock ändrat sina berättelser flera gånger.

Göteborgs tingsrätt dömer 22-åringen för mord och två försök till grov våldtäkt. Åklagarna hade yrkat på livstids fängelse för mord, men så långt ville inte tingsrätten gå. Däremot ska 22-åringen betala drygt 230 000 kronor i skadestånd till 18-åringens anhöriga, och 108 000 kronor till kvinnan i det första våldtäktsförsöket.

Bedömning av mord Omständigheter som kan ge ett längre straff för mord är om brottet föregåtts av noggrann planering, varit särskilt förslaget, medfört svårt lidande, eller syftat till att dölja annan brottslighet.Enligt tingsrätten verkar mordet på 18-åringen inte ha varit planerat, och begicks inte heller med någon "särskild förslagenhet". Ingen vet hur stort offrets lidande var. Förloppet måste dock ha varit hastigt, vilket anses förmildrande. (TT)

Källa: Göteborgs tingsrätt

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons