Annons
Nyheter

10 000 döda i Kina och 10 000 under rasmassor

Minst 10 000 döda och lika många begravda under rasmassorna i en i stort sätt utplånad stad.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2008
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Nya rapporter strömmar oavbrutet in om döda och saknade efter måndagens jordbävning i Kina, den värsta på tre årtionden.

Räddningsarbetarna kämpade på tisdagen för att nå städer och byar som pulveriserats av skalvet i Sichuanprovinsen i sydvästra Kina. Måndagens jordbävning hade magnituden 7,8 och har följts av våg efter våg med kraftiga efterskalv.

Annons

Dödssiffrorna uppgick officiellt till omkring 10 000 på tisdagsmorgonen men väntades stiga dramatiskt. Minst 10 000 människor har begravts i en enda stad, Mianzhu i Sichuanprovinsen. Området är fortfarande omöjligt att nå för räddningsarbetarna på grund av den förödelse skalvet orsakat.

Upp mot 5 000 människor har dödats i länet Beichuan, där 80 procent av byggnaderna rasat samman, enligt nyhetsbyrån Nya Kina.

Minst 1 000 elever och lärare har dödats eller begravts under ytterligare en sammanstörtat skola i länet, rapporterade kinesiska medier.

Få rapporter

”Åtskilliga tusen” rapporterades dödade eller begravda i staden Hanwang sedan en fabrik rasat samman och mer än 600 människor omkom och 2 300 hamnade under rasmassorna i staden Shifang där också en större läcka med kemikalier uppstod.

Mer än 18 timmar efter skalvet fanns mycket få uppgifter från länet Wenchuan, en fattig bergig region med 112 000 människor i skalvets epicentrum. Enligt premiärminister Wen Jiabao hade räddningsarbetarna stora svårigheter att nå de områden som drabbats hårdast av jordbävningen.

Vägarna var blockerade och telefon- och mobiltelefonförbindelserna brutna.

I staden Dujiangyan nordväst om provinshuvudstaden Chengdu rasade två skolor samman. I den ena begravdes 900 tonåringar när en tre våningar hög byggnad kollapsade. På tisdagsmorgonen hade 60 av dem grävts fram döda. I en annan skola uppgavs färre än 100 av 420 elever ha överlevt.

50 000 soldater

37 turister omkom när deras buss begravdes i ett jordskred i länet Maoxian i Sichuanprovinsen, enligt medier. Det var oklart om det fanns några utlänningar bland de döda.

Annons

I hela det drabbade området uppges det finnas cirka 2 000 turister som inte har gått att nå, bland dessa 15 britter som tros befinna sig i Wolong, berömt för sina jättepandor.

Kina har mobiliserat mer än 50 000 soldater som ska hjälpa till med räddnings- och röjningsarbetet efter den katastrofala jordbävningen.

Knappt 17 000 soldater började arbeta på plats på tisdagsmorgonen medan de övriga var på väg mot de drabbade områdena med flyg, tåg, lastbilar och till fots, enligt Nya Kina.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons