Annons
Nyheter

100 människor behandlas efter mjältbrandslarmet i Halland

Ett hundratal personer behandlas med antibiotika sedan de kommit i kontakt med mjältbrandssjuka djur på en gård utanför Veddige.
Nyheter • Publicerad 14 december 2008

– Det är mycket liten risk att någon av dem blir sjuk, säger smittskyddsläkare Mats Erntell.

Främst handlar det om människor som jobbat på den halländska gården, eller som har transporterat döda djur. Enligt Mats Erntell har två personer känt sig febriga och sökt sjukhusvård. En av dem har lagts in för observation men det är inte troligt att det är mjältbrand som orsakat symptomen.

Annons

– Då ska man ha haft väldigt nära kontakt med ett sjukt eller dött djur. Men eftersom bakterierna bildar sporer som kan överleva länge så tar vi alla symptom på allvar, eftersom det är en svår sjukdom, säger Erntell, som är smittskyddsläkare i Halland.

Behandlas med penicillin

13 av gårdens nötkreatur har dött av mjältbrand. De återstående 70 djuren behandlas liksom människorna med penicillin för att förhindra att bakterierna förökar sig.

På söndagen åker representanter från Jordbruksverket till gården för att försöka spåra smittkällan. De ska också besluta hur man bäst sanerar gården.

–Ströbädden som djuren har gått på måste eldas upp eller grävas ned. Vi ska också bestämma om det blir nödvändigt att avliva de övriga djuren, säger Bengt Larsson, smittskyddschef på Jordbruksverket.

Risken att smittan ska sprida sig till andra djur på andra gårdar ser Bengt Larsson som i stort sett obefintlig. Det finns heller ingen anledning att vara orolig för att man ska ha köpt och ätit smittat kött.

– Alla djur som slaktas har varit friska, säger Bengt Larsson.

Mjältbrand Mjältbrand, eller anthrax, är en infektionssjukdom orsakad av bakterier vars sporer har stor överlevnadsförmåga i jord, damm och vatten.Hos människa kan infektion ske vid kontakt med sporbärande hudar eller andra produkter från nötkreatur.Detta leder då till smärtande hudsår.Den formen av mjältbrand utgör 95 procent av alla fall hos människa och behandlas med stora doser penicillin.I andra fall kan sporerna infektera via andningsluft och orsaka en livshotande lunginflammation.Hos idisslare har mjältbrand ett snabbt och dödligt förlopp.Källa: Nationalencyklopedin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons