Annons
Nyheter

100 döda i brand på bröllop – kom inte ut

Över 100 personer har dött i en omfattande brand under en bröllopsfest i nordvästra Irak.
Bland de döda finns brudparet – som ska ha dansat med varandra när branden bröt ut. Elden spred sig sedan blixtsnabbt i lokalen.
Irak • Publicerad 27 september 2023
Bara bråte finns kvar efter den brand under en bröllopsfest i nordvästra Irak där över 100 personer dog.
Bara bråte finns kvar efter den brand under en bröllopsfest i nordvästra Irak där över 100 personer dog.Foto: Farid Abdulwahed/AP/TT
Stora delar av taket rasade in under branden.
Stora delar av taket rasade in under branden.Foto: Farid Abdulwahed/AP/TT
Minst 100 personer har omkommit i en brand vid ett bröllop i området al-Hamdaniyah i staden Qaraqosh i Irak.
Minst 100 personer har omkommit i en brand vid ett bröllop i området al-Hamdaniyah i staden Qaraqosh i Irak.Foto: Johan Hallnäs/TT

Förbrända paneler, förvridna metallrester och en rykande hög med bråte, där räddningspersonalen oförtröttligt fortsätter att leta efter fler döda. Det är det enda som återstår av den lokal i området al-Hamdaniyah i staden Qaraqosh, öster om irakiska Mosul, där hundratals människor samlats till en bröllopsfest under tisdagskvällen.

Filmer från festen visar hur lågorna blixtsnabbt spred sig i festlokalen, där bröllopet hölls.

Annons

Enligt den 17-åriga bröllopsgästen Rania Waad dansade brudparet med varandra när branden plötsligt bröt ut.

– Vi kunde inte se någonting. Vi höll på att kvävas och vi visste inte hur vi skulle ta oss ut, säger hon gråtande till AFP, skriver BBC.

Bland de döda finns det nygifta paret, uppger sjukhuskällor i Nineve-provinsen, där staden Qaraqosh ligger.

Dödssiffra väntas stiga

Under natten har stadens sjukhus fyllts av oroliga anhörig. Många av stadens invånare har också tagit sig dit för att donera blod.

Över 100 människor har hittills omkommit i branden, och de flesta av offren rapporteras ha dött av kvävning eller av svåra brännskador, enligt de regionala myndigheterna. Siffran befaras också stiga, då läget för många av de skadade är kritiskt.

De flesta av offren är unga män och kvinnor, som hade kommit för att fira brudparet.

Enligt den irakiska civilförsvarsmyndigheten hade lättantändliga och förbjudna material använts vid konstruktionen av byggnaden där festlokalen låg. Situationen förvärrades också av att giftiga gaser frigjordes när de lättantändliga panelerna i lokalen fattade eld.

– Branden ledde till att delar av taket rasade ned då mycket brandfarliga, billiga material hade använts i konstruktionen av byggnaden, säger en representant för den irakiska civilförsvarsmyndigheten.

Brandfarlig fasadbeklädnad

Byggnaden ska också ha varit täckt av kompositpanel – vilket är samma typ av fasadbeklädnad som användes vid bygget av Grenfell Tower – det höghus som totalförstördes i en brand som skördade 72 människors liv i London 2017, skriver BBC.

En utredning kring vad som kan ha utlöst branden har inletts, men enligt preliminär information kan fyrverkerier vara en möjlig orsak.

Iraks premiärminister Mohammad Shia al-Sudani har beordrat landets inrikes- och hälsomyndigheter att erbjuda all tänkbar hjälp.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons