Annons
Nyheter
Av finanskrisen märktes föga när Systembolaget kallade till dryckesauktion på tisdagen.
Nyheter • Publicerad 10 december 2008

100 000 kronor för en låda vin

Hundratusen kronor slängde en köpare upp för en låda rödtjut.

Annons

För pengarna fick han eller hon 14 flaskor La Tâche från Domaine de la Romanée-Conti av blandad årgång. Lika dyr var inte champagnen Dom Pérignon, årgång 1976. Den gick under klubban för 2 600 kronor.

Ett av de roligaste objekten som bytte ägare var en flaska Heidsieck Monopol från 1907. 22 000 kronor kostade champagnen som legat 82 år på havsbotten.

– Den kom från vraket Jönköping som sjönk och där man har bärgat lasten. Det är lite romantik kring det, säger Anna Hamilton, informationschef på Stockholms Auktionsverk, till TT.

Totalt såldes dricka för 4,3 miljoner kronor på tisdagen. När auktionen var slut på eftermiddagen hade Stockholms Auktionsverk lyckats kränga 404 objekt av 476 möjliga. Något prisrekord blev det inte. Men lågkonjunktur och en börs i nedförsbacke har inte minskat intresset för ädla droppar.

– Samlare av vin köper fortfarande. Mest anmärkningsvärt var det stora intresset för champagne, säger Hamilton.

Bourgogneviner och portviner var också populära.

– Den här gången var det ett större intresse för bourgogneviner än för bordeaux. Oftast är det tvärtom, säger Hamilton.

Annika Carpman

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons