Annons
Nyheter

100 000 armenier på flykt från Nagorno-Karabach

Nagorno-Karabach • Publicerad 30 september 2023
Över 100|000 flyktingar har flytt till Armenien från Nagorno-Karabach sedan Azerbajdzjan inlett en blixtoffensiv i regionen.
Över 100|000 flyktingar har flytt till Armenien från Nagorno-Karabach sedan Azerbajdzjan inlett en blixtoffensiv i regionen.Foto: Vasily Krestyaninov/AP/TT

Över 100 000 flyktingar har flytt till Armenien från Nagorno-Karabach sedan Azerbajdzjan inlett en blixtoffensiv i regionen, vars invånare främst består av etniska armenier.

Det innebär att nästan hela regionens befolkning har flytt, skriver BBC.

Annons

Många av flyktingarna som kommit till Armenien är också i dåligt skick, enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR.

"Människorna är hungriga, utmattade och behöver omedelbar hjälp", skriver man i ett uttalande, skriver BBC.

FN meddelade under fredagskvällen att man skickar en delegation till Nagorno-Karabach för första gången på nära 30 år.

Delegationen, som består av ett tiotal personer under ledning av FN-organet Ocha, ska bedöma behoven för de människor som är kvar i området och de som lämnar regionen.

Nagorno-Karabach ligger formellt inom Azerbajdzjans gränser, men har i praktiken varit en utbrytarregion med nära band till Armenien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons