Annons
Nöje

U2 är sommarens klo

En av sommarens höjdpunkter är igång.
2 x U2 på Ullevi betyder 110 000 fans på plats under helgen. BT besökte Göteborg för att insupa atmosfären när ett av världens största rockband är på besök.
Nöje • Publicerad 1 augusti 2009

– Jag såg Vertigo-turnén 2005 och det är bland det bästa jag har sett. Det är hela grejen med U2 - allt de har byggt upp, de gamla låtarna - det finns ingenting som slår det, säger Eva-Lotta Åsbrink.

Hon är här tillsammans med ett stort gäng från Borås. BT träffar på dem när Marie Malm är i full fart med att köpa ny bandtröja.

Annons

– Jag föll för den här med änglar och hjärtan. Jag har en sedan tidigare, en grön som jag köpte 2002. Min man köper också en där nu, säger hon och betalar.

Maken Thomas väljer den med ”The Claw” på - just bara för att det är ”klon”.

- Det är ju enda scenen som är bygd så här, säger han.

Tröjförsäljare Gabriel Börjesson tror annars att specialtröjan med ”Ullevi, Göteborg” kommer att bli helgens storsäljare. Hur mycket de säljer beror helt på vädret men han tippar på någonstans runt 5?000 tröjor på två dagar.

– Det är cirkus det här, säger han och slår på sin miniräknare.

I så fall en rolig cirkus, om man är tröjförsäljare. De flesta kostar 300 kronor, vilket betyder att det är tröjförsäljning för miljonbelopp.

Hur laddar då Boråsgänget för kvällen?

– Pizza och öl. Det gäller att ladda så man orkar. Har vi tur blir det lite vatten också, säger Pasi Paaso.

Stämningen är hög. De har kul och det är inte första gången de är på konsert ihop. Genom åren har det blivit AC/DC, Ulf Lundell och viktigast av allt, för vissa i alla fall - Rolling Stones.

– Stones är nummer ett. De är mitt liv. U2 kommer lite efter, säger Thomas Malm och pekar på den karakteristiska Stones-tungan som pryder jackkragen.

Annons

Men nu är det U2 som ska avnjutas - och självklart från ståplats.

– Sitter man ner på en konsert så tittar man. Står man upp är man med i konserten, säger Thomas - enligt vännerna ”den vise veteranen” i gänget.

På gångvägen säljs korv och dricka. Vakter spanar av läget och folk går på mintgröna bajamajor. Burksamlarna ser ut att ha julafton men inte öronproppsförsäljarna.

– Folk verkar inte förstå hur skadligt det är för öronen. Jag skulle tro att cirka 20 procent av alla här i?dag köper eller har med sig proppar - det borde vara fler, säger Erik Alfredsson.

Conny Moreno städar tillsammans med sex kollegor. I kväll utökas städlaget till 60.

– Det är tidigt än så länge. Det blir värre när alla ska in. De får inte ta med stolar och paraplyer utan allt slängs här ute. Och inne på arenan slängs också allt. Vi jobbar hela tiden och när det hela är över på söndag - ja, då börjar det om. Nästa helg kommer ju Madonna, säger han och går iväg med sin vagn.

Just precis. Nästa helg kommer Madonna och en ny fest på Ullevi tar vid.

- With Or Without You. Den väcker så otroligt mycket minnen.

Catalina Bruna
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons