Annons
Nöje

Tung mix från Balkan till Borås

Drypande manlig melankoli med svart humor. Eller uppkäftig folkmusik direkt från arbetarvardag?
– Vi kanske är för tidigt ute i år. Men i framtiden ser Melodifestivalen ut som vi, säger Andra generationen.
Nöje • Publicerad 15 februari 2008
Andra Generationen, band med koppling till Borås.
Andra Generationen, band med koppling till Borås.Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /

Melodifestivalen, presskonferens. Det är enorm trängsel framför välsminkade och stylade paret Carola och Andreas Johnson.

Något mindre trängsel är det kring Andra Generationen, arbetargrabbarna från Göteborg. Någon av dem har fått jobba extra för att kunna ta ut komptid till tävlingen.

Annons

– Hade vi haft presskonferens i Rinkeby eller Biskopsgården istället hade trängseln varit hos oss, säger Vlatko Gicarevski.

– Och vi är vana att stå i skuggan. Stevan är industriarbetare. Han har aldrig fått beröm för att han bidrar till att Sverige går så bra.

Teddy Paunkoski passar på att hälsa rakt in i en tv-kamera:

– Till den vanliga människan som aldrig får beröm. Ni som sliter på Volvo och i sjukvården. Det är er vi spelar för.

Bildades för 20 år sedan

Andra generationen bildades 1988 och har aldrig backat från sin profil. Kärnan var Teddy Paunkoski och Vlatko Ancevski som var skolkamrater i Gamlestadsskolan, kompisar från första klass. De började spela på bröllop, dop och fester. Folkmusik, som de växt upp med. Och: ” Vlatko spelade bara dragspel så vi hade inte mycket att välja på”. Ljupcho Mitrovski kom från en annan förort, Biskopsgården, och blev deras keyboardist.

Namnet Andra generationen föll sig naturligt. Deras föräldrar kom från Makedonien på 50- och 60-talen för att jobba inom industrin:

– Min mamma kom till Borås för 41 år sedan för att jobba i Algots fabriker, säger Teddy Paunkoski.

Familjen flyttade vidare till Göteborg.

– Men det var ingen slump att Makedonska kvinnoföreningen firade jubileum i just textilstaden Borås förra året, och att Andra Generationen stod för underhållningen, säger Mats Nilsson, känd radioprofil på radio Sjuhärad.

Annons

Han kom med i bandet 2002 men hans kärlek till folkmusik och balkanmusik är betydligt äldre. Han spelade själv svensk etno, hade rest på Balkan och skrivit uppsats om zigenarmusik. Han gjorde ett inhopp som saxofonist i Andra generationen – sedan var han fast...

En musikmix

Andra generationen har spelat i 20 år. De har turnerat i Australien, gett ut CD:n Kärlekens Land och gjort en VM-låt som hamnade på topplistorna (Heja Sverige).

De har bra kontakt med släkten i Makedonien och har ofta rest tillbaka på semester tillsammans ” vi är ju ett kompisgäng”.

Och de har stått fast vid en mix av musikarvet från Balkan och svenska texter om vardagen. Om jobbet vid löpande bandet, eller om Kebabpizza och Slivovitza.

– Låten, Kebabpizza slivovitza? Den handlar om att man inte behöver hänga på Stureplan för att vara lycklig. Det kan gå lika bra för oss som äter kebebpizza och dricker slivovitza, säger Mats Nilsson.

– Vi spelar för Bengt, Achmed, Johan och Carmencita därhemma i soffan, säger Teddy Paunkoski.?

Mycket av bandets musik handlar annars om manlig melankoli, olycklig kärlek och svart ironi.

– Skruvad med mycket svart humor. Det ingår i Balkans norodno, folkmusik. En av balkans många genrer.

(”Vi är festivalens tyngsta band någonsin” hävdar Andra generationen vid presskonferensen. ”Och då menar vi totalvikt”.)

Annons

Sida vid sida?

Andra generationen ser sig själva som något nytt för Melodifestivalen. Inte bara med balkanmusiken. Utan också som utpräglat arbetarklassband och som mixen av ”blont och svart”.

– Vi är som Sverige ser ut idag, säger Mats Nilsson. Som världen ser ut. Idag är det svarthåriga och blonda som jobbar sida vid sida. Melodifestivalen är fortfarande blond, men nästa år är det kanske tre band av tio som är som vi.

Kanske är de för tidigt ute:

– Eller så är vi precis rätt. Det avgörs på lördag, säger Mats Nilsson.

Och om ni vinner? Finalen hålls i Belgrad i år.

– Om vi vinner, säger Teddy Paunkoski. Då svindlar tanken. Då har musiken vandrat från Balkan, till Borås, vänt och vandrat tillbaka, uppblandad. Det ser jag som symboliskt för världen idag.

Inger Melin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons