Annons
Nöje

Tjusig entré i Venedig

Smattrande kameror möter Noomi och Ola Rapace på filmfestivalen i Venedig. När det äkta paret tillsammans med sin regissör Pernilla August anländer i taxibåt till bryggan vid Hotel Excelsior väntar en massiv skara fotografer.
Nöje • Publicerad 5 september 2010
Venedig Noomi och Ola Rapace på röda mattan i Venedig på lördagskvällen.
Venedig Noomi och Ola Rapace på röda mattan i Venedig på lördagskvällen.Foto: Joel Ryan

"Millennium"–filmerna har blivit stora framgångar även i Italien och ropen på "Noomi, Noomi, look this way" ekar över vattnet.

Filmen hon kommit hit med den här gången är Pernilla Augusts långfilmsregidebut "Svinalängorna". Det starka familjedramat visas under Kritikerveckan och har sin galapremiär måndag eftermiddag med efterföljande stor fest.

Annons

– Det känns fantastiskt att vara här, säger Noomi Rapace.

För första gången spelar hon och maken ett äkta på bioduken.

– Det är någonting vi har längtat efter, säger Ola Rapace.

Men trots att han tycker att det är kul att få visa upp filmen för en internationell publik har han lite svårt för allt ståhej som det blir på en internationell festival.

– Jag var ju med Noomi i Cannes i våras. Jag trivs inte riktigt med all uppståndelse.

Känd världen över

Men under de dagar de befinner sig här i Venedig är det just uppståndelse som de måste räkna med. Efter "Millennium"–filmerna har Noomi Rapace blivit en skådespelerska som känns igen världen över, någonting som märks inte minst när hon och Ola Rapace, trötta efter resan från Sverige, kommer till Lido, den ö utanför Venedig där festivalen arrangeras.

– Jag har gjort press för "Millennium"–filmerna i Italien, så jag vet ju hur det kommer att bli, säger Noomi.

"Svinalängorna" kommer inte att gå upp i Sverige förrän till jul, och för Pernilla August är det några pirriga dagar som väntar.

– Skojar du? Det kommer att kännas oerhört skönt att ha galavisningen över, säger hon.

Annons

Bra respons

Fast hon kan redan nu glädja sig över att filmen fått mycket bra respons efter de förhandsvisningar den haft hemma i Sverige.

Nu väntar några intensiva dagar med intervjuer för "Beyond", som filmen heter internationellt. På lördag vet vi om den har lyckats få något av de två priser den tävlar om, Kritikerveckans pris och det årliga debutantpriset.

Victoria Ramalho
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons