Annons
Nöje

Sverige tror på guld

Charlotte Perrelli har ett ypperligt läge i kväll. Ska Sverige någonsin vinna schlager-EM igen är det svårt att tänka sig bättre förutsättningar.
Nöje • Publicerad 24 maj 2008

– Grovjobbet är gjort, finliret återstår. Nu är det allvar, säger Christer Björkman.

Utgångsläget inför finalen i Belgrad är ypperligt. Inte sedan tävlingen avgjordes i Globen år 2000 har samtliga nordiska länder deltagit i finalen. Det betyder egentligen inget i sak, i finalen får länder rösta även om de stupat i kvalet, men möjligheten att den nordiska schlageryran spiller över i konkreta röster är påtaglig.

Annons

– Jag tycker att det är helt fantastiskt, så roligt, säger Charlotte Perrelli.

Svågerpolitik är känsligt i schlager-EM, kritiken brukar vara högljudd i Sverige mot att ”öststaterna bara röstar på varandra”. Men i år, med fem nordiska länder i final, är tongångarna annorlunda.

– Vi har i så många år sagt att ”hur ska det här gå, vi kommer aldrig att lyckas ta hem det här i Norden igen eftersom öststaterna supportar varandra så mycket”. Nu kan vi stötta varandra, säger Charlotte Perrelli.

Att läget är gynnsamt för Sverige går inte att förneka. Charlotte Perrelli räknas till tävlingens absoluta favoriter tillsammans med Ukraina, Ryssland och Grekland, och kan troligen räkna med att dra det längsta strået i en eventuell kompisröstning Norden emellan. Själv har Charlotte Perrelli svårt att välja en grannfavorit.

– Det är så många bra låtar, och alla är så olika. Men Danmarks Simon Mathew är världens urgulligaste kille måste jag säga.

Hittills har fokus legat på kampen mellan Charlotte Perrelli och Ukrainas Ani Lorak.

I finalen ställs de nu även mot den första semifinalens huvudfavoriter, Greklands Kalomira och Rysslands Dima Bilan.

Men Christer Björkman sin syn någorlunda klar:

– Det blir topp fem, den känslan har jag haft hela veckan.

Finalen i schlager-EM börjar klockan 21 i kväll.

(TT)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons