Annons
Nöje

Räddningstjänsten: ”De tar inte säkerheten på allvar”

De har haft flera månader på sig att åtgärda bristerna. Och det finns ingen konspiration.
Nöje • Publicerad 11 september 2010

Ord står mot ord när räddningstjänsten säger sitt om stängningen av Trägår’n.

– De har nonchalerat våra anmärkningar, säger Frida Niméus, som är områdeschef för skydd och samhälle vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Annons

Hon menar att Trägår’ns ägare har haft lång tid på sig att åtgärda bristerna i lokalerna.

– Enligt dateringarna i våra dokument skrevs protokollet ut och skickades till ägarna den 15 april.

De ljuger alltså?

– Det vill inte säga, men de har haft över fyra månader på sig att åtgärda bristerna.

Hur kommer det sig att ni inte har anmärkt på några större brister vid tidigare kontroller?

– I lagen står det att brandskyddet i lokalen skall vara skäligt. Det är ett brett begrepp, men på senare år har vi kommit närmare en standardisering av bedömningarna i takt med nya prejudikat och erfarenheter.

Kan du förstå att ägarna känner sig motarbetade?

– Nej, jag kan inte förstå det. Vi har varit behjälpliga och de har haft gott om tid på sig. Vi gör det här för att inte tredje man skall råka illa ut. I slutänden är det ägarna och verksamhetsutövarna som är ansvariga för sina lokaler – men det är tråkigt att de inte tar säkerheten på allvar.

Brandingenjören som genomförde kontrollen på Trägår’n heter Daniel Eggertsen.

Han menar att lokalerna hade många allvarliga brister i brandsäkerheten. I protokollet från inspektionen har han anmärkt på elva allvarliga punkter som kräver omedelbara åtgärder.

Annons

– Uppenbarligen har det egna säkerhetsarbetet på Trägår’n varit minimalt. En brand där hade kunnat vålla många olyckor. Jag ser mängder av scenarier framför mig.

Enligt Eggertsen är det väldigt ovanligt att räddningstjänsten lägger förbud – men i det här fallet var det oundvikligt.

– Majoriteten av dem som bedriver liknande verksamheter tar bristerna på allvar och förstår sitt ansvar. I det här fallet har man knappt lyft ett finger. De har bara genomfört några mindre åtgärder, men de var inte ens gjorda på rätt sätt. Jag tycker det är märkligt att de inte lyssnar.

Daniel Eggertsen förklarar att Trädgår’n nu måste åtgärda samtliga brister och kontakta räddningstjänsten när de är genomförda.

Då görs ännu en inspektion.

Vad säger du om konspirationsteorin?

– Självklart samarbetar vi med polis och andra myndigheter. Våra beslut ger följdeffekter, men det är ingen konspiration. Det här är bara deras eget fel.

Eric Klefberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons