Annons
Nöje

Ny start för Rockborgen

Tre förlorade år, nu letar Rockborgen efter en väg tillbaka.
I lånade lokaler.
Nöje • Publicerad 19 september 2010
Magnus Sandström och Stefan Arontzon är redo att starta upp Rockborgen igen.12 december 2009
Magnus Sandström och Stefan Arontzon är redo att starta upp Rockborgen igen.12 december 2009Foto: Magnus Persson

Rockborgens nypremiär ”hemma” i fastigheten vid Annelundsparken får vänta. Renoveringen av lokalerna pågår alltjämt, men föreningen vill komma igång med sina konserter.

– Vi kör tre datum nu i höst, i Kårkällaren i Folkets hus. Det är en bra lokal för konserter som vi hoppas kunna använda för lite större grejer även senare, säger Rockborgens talesman Stefan Arontzon.

Annons

Rockborgens egna lokaler hade stängts ned för konsertverksamhet, i december förra året beslutade fritidsnämnden att avsätta pengar för renovering och för att rusta upp Rockborgen till konsertdugligt skick.

En fast vägg har ersatts med en vikvägg, ventilationen i huset har moderniserats och inom kort sätts det in ett godkänt utrymningslarm.

Under de senaste tre åren har den anrika musikföreningen bara sporadiskt kunnat arrangera konserter, då med kraftiga begränsningar i publikkapacitet på grund av brandmyndighetens invändningar.

– Under de här åren har vi tappat mycket kontakter, nu får vi lägga mycket tid och kraft på att bygga upp det igen. Vi skall börja smått och sedan växa, så småningom vill vi kunna ta hit de där artisterna som är på väg att slå igenom eller de mellanstora akterna som redan gjort det, säger Arontzon och nämner Timo Räisänen och Marcus Krunegård som två lyckade exempel de senaste åren.

Magnus Sandström är kassör i föreningen Rockborgen, han kom in i föreningen under de turbulenta åren då mycket handlade om diskussioner med kommunen och brandmyndigheten om lokalen och ganska lite handlade om att arrangera konserter.

– Nu ser vi framåt och vi är alla mycket taggade på att komma igång och bygga upp det här bra igen. Det skall bli väldigt skönt när renoveringen är klar och vi kan sätta igång på allvar, säger Sandström.

När planerar ni nystart på ”hemmaplan”?

– Det är svårt att säga när, men låt oss hoppas att vi kan komma igång till våren, säger Sandström.

Men viljan att starta igång omedelbart är stark, och därför skall Rockborgen arrangera tre konsertkvällar redan nu i höst. Detta i Kårkällaren på Folkets hus.

Först ut blir två lokala band.

Annons

– Ja, Lokomotivet och Raving Donna, två band som är på gång. Jag tror att båda banden kommer att göra riktigt bra spelningar, säger Sandström.

Konserten är planerad till den 16 oktober och ringas in av namnet Vägen tillbaka. Oktoberspelningen följs sedan upp av en kväll i november och en i december.

Kårkällaren?

– Vi har inte valt lokalen för att den är bäst för oss i nuläget, vi har gjort det för att vi vill etablera den på lite sikt. Den har lite större publikkapacitet än våra egna lokaler och skulle vi behöva en större spellokal i framtiden är den utmärkt, säger Arontzon.

Nya Rockborgen, vilken plats skall ni ha i Borås nöjesliv?

– Vi skall ha de spelningarna som drar 200–300 personer i Borås. Band på väg upp men också etablerade akter, fullpackade konserter med nöjd publik, nöjda artister. Där finns en lucka att fylla och det är i den divisionen vi trivs som bäst, säger Arontzon.

Drömbokning till nypremiären av renoverade Rockborgen?

– Svårt att veta nu, drömmen är att först boka ett band och att de sedan hunnit slå igenom tills de står på vår scen. Lite som Oskar Linnros i våras, det hade varit en fin bokning då, säger Magnus Sandström.

I mars 2008 hade Räddningstjänsten brandsyn i den gula villan vid Annelundsparken. Man kunde då konstatera att Rockborgen hade flera brister i brandsäkerheten.

En konflikt bröt ut när Rockborgens föreståndeare Stefan Arontzon sade till BT att kommunens tjänstemän vill komma åt huset. Kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (fp) avfärdade Arontzons påstående och ett tillfälligt stopp för konserter tog vid.

I slutet av mars 2008 fattades ett formellt beslut av fritids- och turistchefen: Rockborgen hålls stängd för konserter tills kostnaderna för att återställa brandsäkerheten är beräknade – och eventuella åtgärder är gjorda.

2009 diskuterades i politiska kretsar huruvida Rockborgen ska få pengar till en upprustning av lokalerna eller inte. I december 2009 togs beslut om att rusta upp Rockborgen för 1,5 miljoner kronor.

Under våren 2010 gjordes en förstudie av vad hur Rockborgen skulle renoveras. Nu i höst har renoveringsarbetet kommit igång, ny ventilation, förbättrade utrymningsvägar, renoverade ytskikt och ett nytt utrymningslarm är några av de delar som renoveringen består av.

16 oktober har Rockborgen nypremiär med spelning i Kårkällaren med två lokala band: Lokomotivet och Raving Donna.

Magnus Persson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons