Annons
Nöje

”Nu får det vara nog”

Musikbranschen håller på att dö – men artisterna är tysta.
Det menar Anders Bersten som vill få landets artister att protestera mot nerladdningen.
Nöje • Publicerad 5 februari 2008
Anders Bersten ryter till.
Anders Bersten ryter till.Foto: Jan Pettersson

Fildelning eller inte? Köpa musiken eller ladda ner gratis? Debatten är het och i torsdags blev nedladdningssajten Pirate Bay åtalad.

Det blev startskottet för Anders Bersten som tillsammans med sin fru Åsa driver Dotshop.se, distributionsnät och webshop, med lokaler i Fristads gamla posthus.

Annons

Samma dag Pirate Bay åtalades drog han igång en namninsamling bland landets artister, under mottot ”Nu får det vara nog”.

– Det underliga är att artisterna inte varit med i debatten, säger Anders Bersten

– Man har försökt göra upprop förut. Men artister vågar inte träda fram. Det påminner om en dålig amerikansk domstolsfilm där man inte vågar vittna av rädsla för repressalier.

Men artister är i högsta grad berörda av fildelningen. Liksom skivbolagen.

– Det finns en vanföreställning, både i media och bland politiker, om att skivbolagen är så stora och rika att man inte behöver ta hänsyn till dem.

Men 90 procent av alla skivor ges ut på bolag med en eller en handfull anställda.

– De stora bolagen svarar för tio procent av utgivningen – men kammar hem 90 procent av den miljard som skivbranschen omsätter varje år. När man talar om ”skivbranschen” tänker man oftast på dem.

Skivaffärerna försvinner

Småbolagen, och med dem mindre kända artister, får dela på tio procent av inkomsterna. Mot dem slår fildelningen hårdast.

Skivdöden syns på flera sätt.

Annons

– Av landets förr 1.200 skivbutiker finns idag bara runt 100 kvar. Vi har inga skivbutiker alls norr om Gävle. Skivförsäljningen går ner.

Anders och Åsa Bersten bildade Dotshop.se år 2004 i Fristad. De representerar 400 små oberoende skivbolag från bland annat Sverige, England, USA, Tyskland och Danmark:

– Deras nettovinst har halverats sedan vi startade. Och de är ett tvärsnitt av småbolagen.

Det finns också en vanföreställning om att artister kan klara sig bara på intäkter från konserter:

– Då får man heta Madonna eller Springsteen. Men de flesta artister som gör spelningar i Sverige idag reser i en Volvo och spelar för en back öl. Då går det inte att leva på konserter.

Skivbranschen lämnar heller inte gärna ut dåliga försäljningssiffror, menar Anders Bersten.

– Därför blir folk förvånade när vi berättar. Ett exempel? Kent säljer 20.000 ex av sina plattor idag. Mot 200.000 för femton år sedan.

Anders Bersten har gott hopp om att den nya namninsamlingen ska lyckas och vara klar nästa vecka. Man tar det i flera steg, låter artisterna få veta vilka andra som är med, att de inte står ensamma.

För Anders och Åsa Bersten handlar det förstås i grunden om att försvara sitt jobb och sin yrkesgrupp. Även om deras eget företag startade från noll 2004 och bara gått framåt.

Men deras bästa artist förra året var Anna Järvinen. Hon sålde 10.000 skivor.

– Hade det varit för femton år sedan hade man fått tiodubbla det.

Inger Melin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons