Annons
Nöje

Mögel släpper punken fri

De legendariska boråspunkarna Mögel är tillbaka! Nya plattan heter ”Det här är Borås inte Umeå” och kan gratis laddas ner från bandets hemsida.
Nöje • Publicerad 20 augusti 2008
Två femtedelar av punkbandet Mögel?Tomas Oscarson (sång) och Jörgen Peterson (trummor). Övriga medlemmar är Mikael Andersson (gitarr), Chrille Holmström (bas) och Mikael Modin (gitarr och sång).
Två femtedelar av punkbandet Mögel?Tomas Oscarson (sång) och Jörgen Peterson (trummor). Övriga medlemmar är Mikael Andersson (gitarr), Chrille Holmström (bas) och Mikael Modin (gitarr och sång).Foto: Jan Pettersson

1982 släpptes This Is Boston, Not L.A. – en samlingsplatta med grupper från den amerikanska punkscenen i Boston som snabbt uppnådde kultstatus. Både titeln och låtmaterialet på Mögels senaste skiva är en direkt hyllning till detta, numera klassiska alster.

– Det här är Borås, inte Umeå är inspirerad av uppväxttiden och den punk vi lyssnade på när vi var 13-14 år. Då konsumerade vi mängder av amerikansk hardcore, säger Jörgen Peterson som sköter trummorna i Mögel.

Annons

Skivan innehåller enbart egna, nyskrivna låtar. Men är inspelad med ett lite sunkigare sound för att återskapa ljudbilden från 1982.

– Jag alltid velat göra en sån här platta, säger Jörgen Peterson.

– Och 2008 kändes helt rätt. Nu har vi växt in i kostymen (skratt). Våra tidigare plattor har haft olika stilar, allt från reggae till hardcore. Men på den här är det konstant samma stil. Hela skivan är en hommage. Huvudsaken är ju att Jörgen blir glad, inflikar sångaren Tomas Oscarson.

– Ja, det är jag som är deppig, fortsätter Jörgen Peterson ironiskt.

För Mögelfansen som vill köpa plattan – glöm det! Det här är Borås, inte Umeå existerar inte i fysisk form. Punkarna i Mögel har medvetet valt bort både skivbolag och CD-format. Istället får vem som helst ladda ner låtarna från Mögels hemsida på nätet.

– Musiken ska egentligen vara gratis. Jag är för fildelning, slår Jörgen Peterson fast.

– Jag tycker visserligen inte att all nedladdning är av godo. Men i vårt fall – vi gör det här för våran egen skull. Vi är halvskadade, sjukpensionärer som träffas ibland, dricker kaffe och spelar lite punk, säger Tomas Oscarson anspråkslöst.

Punk ska av tradition var samhällsomstörtande. Hur är det med er?

– Vi är väl hyfsat vänstervridna. Fast budskapet på vår nya platta är väl inte sådär jättestarkt, säger Jörgen Peterson.

– Men det finns också stark samhällskritik på den. Framför allt mot vården som ligger oss alla varmt om hjärtat, invänder Tomas Oscarson och fortsätter:

Annons

– Orättvisor är tacksamt att belysa när man spelar vår typ av musik. Jag skulle skämmas att gå upp på scenen utan något politiskt budskap. Särskilt idag när moderaterna lyckats lura hela svenska folket att de är det ”nya arbetarpartiet”.

Har ni några spelningar på gång? Turné?

– Nä, vi väljer bort spelningar. Alla har barn, en del av oss är inte så sugna, säger Tomas Oscarsson.

– Vi har redan gjort våra gigs, konstaterar Jörgen Peterson.

Men Mögel ligger inte på latsidan för det. I början av oktober går bandet in i studion igen. Grabbarna utlovar att resultatet ska bli en ”vanlig Mögelplatta”.

– Den kommer kanske till jul och blir en bra julklapp, säger Tomas Oscarson förhoppningsfullt.

Mögel består av:

Tomas Oscarson (sång)

Jörgen Peterson (trummor)

Mikael Andersson (gitarr)

Chrille Holmström (bas)

Mikael Modin (gitarr och sång)

Christian Dahlgren
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons