Annons
Nöje

Mats - en Hitmakare?

– I den här branschen får man bara en enda chans, säger Mats Josefsson.
Han har fått den. I tv-programmet Hitmakers spelar han inför de stora skivbolagen.
Nöje • Publicerad 13 april 2008
Mats Josefsson
Mats JosefssonFoto: Jan Pettersson

Musik. Mats Josefsson i Viskafors har gjort musik sedan barnsben. Och han har stått på scen. När han var han 14 spelade han keyboard i ett dansband. Han har en målarfirma, men på fritiden är det fortfarande musik som gäller och för fyra år sedan byggde han en egen studio i garaget.

Men att få ut musik idag är minst sagt svårt. Det finns teknik för alla och skivbolag för få. Mats Josefsson har haft en låt på Sjuhäradstopppen, gett ut skiva med en kamplåt för Rydboholms IF. Fast det stora genombrottet har uteblivit.

Annons

– Att komma från ingenstans och bli en stjärna – det kan man bara glömma. Numera vet jag att musikbranschen är som att ge sig in i en djungel.

Mats Josefsson är själv med i All Ears, en sajt där man kan lägga ut egen musik. Där är det gott om förhoppningsfulla låtmakare:

– Det finns 30 000 hobbyskrivare som jag i landet.

Nordisk gallring

Förra året utlyste Kanal 5 tävlingen Hitmakers. Den går i Sverige, Norge och Danmark. Enbart i Sverige kom 5000 bidrag in.

Mats Josefsson skickade in tre låtar – och kom med bland det hundratal låtskrivare som kallades till audition i september.

Programledare är Carolina Gynning. Juryn består av ombud för fem stora skivbolag i Norden. De ska sålla hitsen från dussinlåtar, och ge svar direkt. Vinsten är ett skivkontrakt.

– Det är ingen tävling, inga omdömen. Bara vinn eller försvinn, säger Mats Josefsson. Jag visste att det var en sån chans som man bara får en gång i livet. Men nej, jag var inte nervös.

Hur gick det?

Söndag 13 april, klockan 19, kan vi själva se och höra hur det gick i andra avsnittet av Hitmakers.

Om det gick bra? Då kan Mats Josefssons röst och låtar snabbt vara ute på den nordiska arenan.

Inger Melin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons