Annons
Nöje

Manege med publikmagnet

Under sex månader och med 14 000 kilometers resväg genom Sverige bjuds 135 olika städer till en fullspäckad föreställning för alla åldrar och smaker.
Nöje • Publicerad 15 april 2009
Här är gänget som bjöd på Cirkusdåmmer på Broplan i går kväll. Och i kväll är det åter dags för Cirkus Brazil Jack att bjuda på en Boråsföreställning. Men hur kommer det sig att cirkusen fortfarande lockar storpbulik? ?Cirkusen är bra på att förnya sig?, säger cirkusforskaren Camilla Damkjaer.
Här är gänget som bjöd på Cirkusdåmmer på Broplan i går kväll. Och i kväll är det åter dags för Cirkus Brazil Jack att bjuda på en Boråsföreställning. Men hur kommer det sig att cirkusen fortfarande lockar storpbulik? ?Cirkusen är bra på att förnya sig?, säger cirkusforskaren Camilla Damkjaer.Foto: Lennart Magnusson

110 år gammal.

Men hur modernt är cirkus, år 2009?

Annons

Årets turné för Cirkus Brazil Jack har börjat. I år firar de 110 års jubileum och har laddat årets säsong med nytt program och en ny turné. De började i Malmö den 26 mars och avslutar i slutet på september, nu har de återigen anlänt till Borås.

I går tisdag, fick Borås sin första show från Brazil Jack, men också i kväll finns en andra chans att få se clownerna spexa, djuren uppträda och cirkuskonstnärerna framföra sina nummer.

– Vi är ungefär 50 personer som arbetar tillsammans, vi reser runt och bygger upp och plockar i hop vår cirkusarena. Alla har vi olika uppgifter för att det ska fungera, säger Trolle Rhodin som bär det stora ansvaret för cirkusen.

Det är han, tillsammans med sin familj och anställda som åker Sverige runt med sin cirkusturné.

Intresset för cirkus i Sverige går inte att jämföra med andra länder.

– I Italien finns omkring 300 olika cirkusarrangörer som konkurerar med varandra, i Frankrike lika många men här i Sverige finns Brazil Jack och Cirkus Maximum som konkurrerar tillsammans med ett fåtal mindre arrangörer, säger Trolle.

Han upplever inte någon större konkurrens.

– Vi har våra besökare och Maximum har sina, konstaterar Trolle. Vi skriver 2009. Och fortfarande, efter 110 år, åker Brazil Jack runt med sitt tält. Och det var bara några veckor sedan Cirkus Maximus var på besök i Borås.

Hur är det möjligt att hålla cirkuskonsten vid liv?

BT ringer upp cirkusforskaren Camilla Damkjaer.

Annons

– Det händer faktiskt mycket inom cirkusen just nu. Den är bra på att förnya sig.

Förnya sig? Är det inte samma dammiga clowner som drattar på ändan?

– Nja, även bland clownerna finns det en utveckling. De senaste 10-20 åren har clownen breddats, vissa har blivit mer extrema, elaka.

Och vissa är sjukhusclowner, vissa är med i Clowner utan gränser, som åker runt till krishärdar i världen och skänker tröst till drabbade barn.

Anledningen till att cirkusen håller än är: - Det är något konkret, praktiskt. Cirkusen förmedlar ett speciellt kunnande som vi andra uppskattar. Det är samma fascination för det tillsynes omöjliga som fanns för 100 år sedan.

Cirkus är också, menar hon, en kontrast till våra alltmer stillasittande liv - det fysiska står i full blom där inne i tältet.

Nycirkusen har också hjälpt till att forma även den traditionella cirkus, och dessutom finns det en utbildning på högskolenivå.

Så visst känns cirkusen modern, menar Damkjaer.

Något som är helt ute?

– Vilda djur.

Annons

Ann Holmström

Krister Persson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons