Annons
Nöje
Björn Linder från Frufällan tackade nej till att följa med på turné när Benny Andersson ringde
Nöje • Publicerad 11 juli 2008
Björn Linder tackade nej til att följa med Abba på turné. Benny Andersson svarade med att sno Björns riff...
Björn Linder tackade nej til att följa med Abba på turné. Benny Andersson svarade med att sno Björns riff...Foto: Lars-Åke Green
Hela ensamblen samlad inför premiären av filmen.
Hela ensamblen samlad inför premiären av filmen.Foto: Scanpix

Ted Gärdestad, Lill-Babs och många andra har haft den meriterade musikern vid sin sida.

Men Abba fick nobben.

Annons

– Jag tackade nej, säger Björn Linder, gitarrist från Borås.

I kväll är det premiär för filmen Mamma Mia, en film som inte hade kommit till om det inte vore för Abba.

Men även Benny Andersson har fått kalla handen under sin karriär. Veckorna före melodifestivalen i Brighton 1974 ringde han gitarristen Björn Linder för att få med honom på den kommande sommarturnén.

– Jag hade just kommit hem från en turné med Claes Af Gejjerstam och bandet Rocket. Vi skulle iväg igen så det gick inte, säger Linder som trots gruppens senare kultstatus aldrig har ångrat sitt beslut.

Värre var det med det där riffet som han ”blev av med” efter en skivinspelning på plattan ”Runeson” i Polar med bland andra Benny Andersson och Janne Schaffer.

– Vi satt och lekte fram ett slut på en av låtarna och jag kom på ett riff som Benny tyckte var jättebra och så fick det bli. Sedan hör jag Abbas låt ”So long” - med mitt riff på 100 ställen. Det kändes.

Han hade en diskussion med STIM om det där men kände sig inte bekväm i att driva det.

– Hela världen hade bara tyckt att jag var petig, säger han.

Den där inspelningen med Runeson 1974 var inte Linders första kontakt med Björn och Benny.

Redan 1971 spelade bandet Blond som Linder var med i, in Björn och Bennys filmmusik till filmen ”Inga 2”, som betecknades som något av en mjukporrfilm. Dessutom medverkade han när Svenne och Lotta vann melodifestivalen 1975 med Björn och Bennys låt Bang en Boomerang och samma år var han studiomusiker på Agneta Fältskogs soloskiva ”Elva kvinnor i ett hus”.

Annons

Linder har därutöver spelat med stora delar av den svenska artisteliten – däribland Ted Gärdestad, Tomas Ledin och Lill Lindfors.

Den där turnén som han tackade nej blev förresten aldrig av. I och med vinsten med Waterloo tryckte Stickan Andersson på marknadsföringsknappen och Abba förberedde sig istället för världen. Resten av historien kan vi.

Men om ett erbjudande om en återföreningsturné skulle dyka upp - vad säger du då?

– Ha ha, det är klart man tackar ja till det.

Catalina Bruna
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons