Annons
Nöje

LongKalsong på kalas

Nitar, läder och gigantiska publikmassor? Kanske inte, men det går bra ändå för LongKalsong: Marcus Sigvardsson och Tomas Edelgård.
Nöje • Publicerad 13 augusti 2008
Longkalsong blir Sjuhärads bidrag till Göteborgs kulturkalas.
Longkalsong blir Sjuhärads bidrag till Göteborgs kulturkalas.Foto: LongKalsong

Musik. Marcus Sigvardsson från Hökerum och Tomas Edelgård, uppväxt i Herrljunga, är ute på sin längsta turné någonsin, genom Sveriges folkparker och Folkets Hus. Och i våras var de på sin fjärde USA-turné.

– Vi spelade på Manhattan, säger Tomas Edelgård och låter glad.

Annons

Men ni sjunger bara egna låtar på svenska?

– Jo, och vi sjöng bland annat i svenska skolan.

Tomas Edelgård sitter just nu på ett hotellrum i Eskilstuna, efter en spelning i folkparken. Imorgon, onsdag, ska han och Marcus Sigvardsson spela på Göteborgs kulturkalas. Kanske sjunger de sin mest kända visa: Legolåten. Om ett utbrett vardagsproblem för den yngre generationen:

– Den handlar om att man inte får kasta legobitar omkring sig i lekrummet.

Andra kända låtar är Hasse Hiss och Pingvinvisan. Drömspelningen för Tomas Edelgård?

– Det är när publiken kan texten. Och när det finns föräldrar med . Våra låtar är ofta underfundiga, något som kanske inte barnen förstår, men som vuxna fattar.

Musiklärare

LongKalsong har numera tre skivor i ryggen (Djur på svenska, Det gungar!, Hunden Bill, snoken, grodan och andra yrken)och 180 spelningar inbokade i år. LongKalsong har medvind. Men från början utbildade Marcus Sigvardsson och Tomas Edelgård sig till musiklärare. De började jobba ihop med musik till data- och cd-romspel. Så fick de i uppdrag att skriva musik till ett barntv-program. Programmet blev inte av:

– Men vi stod med en knippe barnlåtar i handen. Vi ringde till en förskola i närheten och frågade om vi fick komma dit och testa.

Hur det gick? Inte så bra.

Annons

– Vi hade inte fattat att det är bra med rörelser, interaktivitet. Men vi fick en del goda råd som vi behövde.

Fem år senare har Tomas Edelgård lagt lärarbanan ( matte och musik) på hyllan. LongKalsong spelar på allt från Kulturkalas till Båtmässa till skolor, förskolor, sjukhus. De är husmusikanter på drottning Silvias barnsjukhus. Där går de ofta upp på avdelningar och spelar för barn som är för sjuka att flyttas.

– Då gäller det att vara lyhörd för läget. Vi känner att vi kommer och stör i de vanliga rutinerna med provtagningar och rutiner. Men vi spelar ju också för syskon och föräldrar, lättar upp stämningen.

Enkla refränger

LongKalsong har gett ut tre skivor:

– Och vi har alltid spelat för vuxen publik också, det är ingen motsättning. Jag har spelat jazz, pop, i coverband. Marcus är med i husbandet på Torsdagskvällar i Borås.

Bästa spelningen?

– Det är när publiken kan texten. Det där med kändisskap: det roligaste är när ens musik är känd.

En annan höjdpunkt var när de spelade på Skansen med Gullan Bornemark. Men nej, stor publik är ingen dröm annars:

– Vi ser musik som kommunikation, hur tråkigt det än låter. Och då är det lättare att spela för 20 personer än för 20.000. Fast vem vet, det kanske är jättehäftigt det också?

Inger Melin

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons