Annons
Nöje

Hilma tar plats bland piraterna

Ett sommaräventyr bland pirater i östkustens skärgård. Nu skall det visas i SVT:s Barnakanalen. Boråstjejen Hilma Svalander är en av deltagarna.
Nöje • Publicerad 21 september 2010
Hilma Svalander.foto svt
Hilma Svalander.foto svtFoto: Foto: Carl-Johan Söder/SVT
Deltagarna fr.v. Louise Jorge, Johanna Ahnquist, Morgan Ockerdal, Elliot Soomro, Carl Troiza, Hilma Svalander, Beatrice Ruiz Sundberg, Fabian Jording, Yolande Gunn. programledaren Christoffer Vollter, Noelle Jatta, Armin Roshandel och Simon Saxenbrink.
Deltagarna fr.v. Louise Jorge, Johanna Ahnquist, Morgan Ockerdal, Elliot Soomro, Carl Troiza, Hilma Svalander, Beatrice Ruiz Sundberg, Fabian Jording, Yolande Gunn. programledaren Christoffer Vollter, Noelle Jatta, Armin Roshandel och Simon Saxenbrink.Foto: Carl-Johan Söder/SVT
Lag Manilla, fr.v. Yolande Gunn, Elliot Soomro, Fabian Jording, Simon Saxenbrink, Johanna Ahnquist och Hilma Svalander.
Lag Manilla, fr.v. Yolande Gunn, Elliot Soomro, Fabian Jording, Simon Saxenbrink, Johanna Ahnquist och Hilma Svalander.Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Mängder av sökande ville vara med i SVT:s nya barnsatsning Piraterna, från början över 4000. En av dem satt i Borås och hade sökt till andra äventyrsprogram förut.

– Jag har sökt till både Wild kids och Barda innan, och när jag såg att de sökte deltagare till ett nytt sådant program sökte jag direkt. Det här var ju ännu bättre, lite som en blandning av de båda med rollspel och tävlingar, berättar 11-åriga Hilma Svalander.

Annons

Piraterna spelades in i skärgården utanför Loftahammar på den svenska östkusten under drygt två veckor i slutet av juli och i början av augusti. Av de 4000 som sökte till programmet valdes tolv barn i åldern 10–12 år ut att medverka.

Äventyret bygger på att två lag skall tävla med varandra om att hitta en piratskatt och bryta den förbannelse som vilar över ön där de strandsätts. De båda lagen skall med olika uppdrag hitta ledtrådar som sedermera leder fram till skatten.

Äventyret handlar också om att befria piratdrottningen Lovisa och hela öns befolkning från den onda trollpackan Rakel. I omgivningarna finns också den onda piraten Svartskägg med anhang som sprider skräck och gör allt för att försvåra de båda lagens uppdrag.

Hilma Svalander hamnade i lag Manilla som tävlar mot lag Barbarossa om att hitta skatten.

– Direkt när vi kom till inspelningarna drog det igång, vi placerades i våra lag och fick vada i land på ön. Sedan körde äventyret igång med en gång, vi bodde i vindskydd mitt bland massor av mygg och andra djur, säger Hilma.

Hur var det att vara hemifrån så länge?

– Vi hade jättekul, så det gick bra. Men det var skönt att komma hem och sova i sin egen säng när allt var över.

På onsdag i nästa vecka börjar serien att sändas i SVT:s Barnkanalen. Hilma själv är mycket nyfiken på hur det kommer att se ut.

– Det enda jag har sett är trailern som visats på SVT:s hemsida, annars vet jag inte alls hur det kommer att bli. Det skall bli jätteroligt, men lite nervöst att se sig själv på tv. Sedan är det ju många saker man inte alls har sett innan, uppdrag som man själv inte varit med på och saker som lagkamrater har sagt om en som skall bli spännande att se.

Äventyret är avklarat, Hilma Svalander vet hur det har gått men får inget säga om utgången innan det visats på tv. Skolkompisarnas nyfikna frågor får bara leenden till svar.

Annons

De får se själva, på premiären om en vecka.

Hilma Svalander

Ålder: 11 år

Bor: På Sjöbo i Borås.

Skola: Engelska skolan i Borås.

Fritidsintressen: Fotboll, friidrott, scouterna, cello, läsa böcker samt umgås med kompisar.

Lag Manilla

Hilma Svalander, 11 år, Borås, Yolande Gunn, 10 år, Örebro, Elliot Soomro, 10 år, Köpingebro, Fabian Jording, 11 år, Kävlinge, Simon Saxenbrink 12 år, Enskede, Johanna Ahnquist, 12 år, Skellefteå.

Lag Barbarossa

Louise Jorge, 11 år, Täby, Morgan Ockerdal, 11 år, Bunkeflostrand, Carl Troiza, 11 år, Hovås, Beatrice Ruiz Sundberg, 11 år, Kista, Noelle Jatta, 11 år, Lerberget, Armin Roshandel, 11 år, Jönköping.

Programledare

Christopher Wollter

Ålder: 38 år

Bor: Stockholm

Bakgrund: Skådespelare, sångare och musikalartist.

Roller i urval: En enkel till Antibes (ny film av Richard Hobert, My Fair Lady (Oscarsteatern 2009), Häxdansen (tv-serie i SVT 2008), Zorba (Malmö Opera och Musikteater 2007–2008), När mörkret faller (långfilm 2006.

Magnus Persson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons