Annons
Nöje

"Hemlig" bok om kungen på gång

I mitten av november publiceras årets hemligaste bokprojekt.
Nöje • Publicerad 27 september 2010
Kung Carl XVI Gustaf
Kung Carl XVI GustafFoto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

I två och ett halvt år har Thomas Sjöberg, Tove Meyer och Deanne Rauscher arbetat med en oauktoriserad biografi om kung Carl XVI Gustaf med arbetsnamnet "Den motvillige monarken".

Kristoffer Lind, förlagschef på Lind & Co som ger ut boken, säger i en intervju med tidningen Filter att boken är det största han har gjort någonsin.

Annons

– Boken är förknippad med oerhört svåra publicistiska överväganden. Det finns information i den som man kan överväga att kalla förtal. Personer som förekommer i boken kommer säkert att uppleva den som...otrevlig.

Boken ska, enligt Filter, bestå av två delar. En om kungens uppväxt och liv fram till hans tillträde som monark. Del två handlar om "de för majoriteten av undersåtarna okända delarna av hans privatliv".

Thomas Sjöberg har tidigare skrivit biografier om Ingvar Kamprad och porrkungen Berth Milton. Han konstaterar att man medvetet väntat med att ge ut boken till efter bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

– Vi ville inte riskera att den skulle uppfattas som en pamflett eller en stridsskrift. Den får gärna bidra till en nyttig diskussion om monarkin, men det är absolut ingen skandaliserande bok, säger han till Filter.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons