Annons
Nöje

Han har fokus på stjärnor i Hultsfred

Jag filmade Kings of Leon. Jag filmade White Lies. Det kan han skriva på sin meritlista när Hultsfredsfestivalen är över.
Nöje • Publicerad 11 juli 2009
Michael Darell från Skene är kameraman på Hultsfredsfestivalen 2009.
Michael Darell från Skene är kameraman på Hultsfredsfestivalen 2009.Foto: Eric Klefberg

Möt kameramannen Michael Darrell från Skene.

Trots att regnet öser ner över Hultsfred vill många festivalbesökare se Annika Norlin och hennes band uppträda den här svala eftermiddagen i juli.

Annons

Michael Darrell, 27, från Skene står längst fram av alla.

Men han sjunger inte med i låtarna som de andra i publiken gör. Han hoppar inte, jublar inte och klappar inte händer heller.

Egentligen står Michael Darrell inte längst fram för att han gillar musikerna på scenen speciellt mycket. Han står snarare längst fram för att han gillar något annat: Sitt jobb som kameraman.

Michael är en av tio personer som arbetar ideellt med att filma de artister som spelar på Hultsfredsfestivalens två största scener Pampas och Hawaii.

Kameramännens bilder går direkt till storbildsskärmarna bredvid scenerna, så att de som inte har lust att trängas framme vid kravallstaketen kan ta del av konserten på håll.

Kings of Leon, White Lies, Anna Ternheim, A Camp, Mando Diao och Timbuktu. Listan på de artister och band som Michael har kommit nära med sin kamera i sommar kan göras lång.

I kväll har han bland andra rapparna Petter och Ice Cube i fokus.

– I går jobbade jag med att hålla reda på kabeln till scenkameran när Ludacris spelade. Det var bara tre personer på scen - förutom jag. Det kändes som att 10 000 personer stod och tittade på mig och undrade: ”Vad är det för idiot egentligen!?”.

Michael skrattar. Han får ingen lön för sitt jobb på festivalen - men han stormtrivs med arbetet ändå.

– Det är riktigt kul! Väldigt få människor får pengar när de jobbar på festival. Men jag gillar Hultsfredsfestivalen, så jag hjälper gärna till så att man kan fortsätta att arrangera den. Sen är det ju bra för mig att kunna skriva på CV:n att jag har stått på scen och filmat Kings of Leon och andra stora band. Då spelar pengar mindre roll.

Annons

Film har varit Michaels stora intresse sedan barnsben. Den första stora filmupplevelsen ägde rum hemma i Skene. Michael minns:

– Jag har ett starkt minne av att jag såg Star Wars tillsammans med farsan hemma i källaren. Sedan dess har film varit ett stort intresse. Ett tag ville jag till och med åka till Hollywood och jobba.

Hollywood och jobb blev det inte. Men väl Kalifornien och filmstudier.

– Jag åkte dit med några kompisar. Det var mest en kul grej - men vi gjorde en kortfilm som visades på Göteborgs filmfestival senare, berättar Michael.

Väl hemma i Sverige igen, sökte ?Michael in till kursen ”Digital mediadistribution” - en tvåårig KY-utbildning i Hultsfred som drivs av festivalarrangören Rockparty och företaget Musiclink AB.

2007 kom han in på skolan. Och, som det heter, på den vägen är det.

För två veckor sedan tog Michael sin examen. Första jobbet håller han på med just nu.

- Vi var 25 som gick utbildningen från början, men bara tre är med och filmar på festivalen.

Gjorde du audition för att få vara med?

- Nej. Han som var utbildningsledare på skolan kontaktade mig och frågade om vi ville ställa upp. Jag har varit med och filmat vid teaterscenen på festivalen tidigare, så han visste redan vad jag kunde.

Annons

Det var bara att slänga upp kameran på axeln och köra, alltså.

Men är det verkligen så enkelt?

– Att filma på scen är lätt - då filmar man ju rakt fram. Men när vi står i ”diket” framför scenen måste man böja ryggen bakåt hela tiden. Vilken chock det var första gången! Efter första låten i första konserten var jag redan trött i ryggen. Jag tänkte: ”Hur fan ska jag klara det här? Det är ju helt omöjligt!”

15 kilo kamera väger tungt efter en timme - inte minst när man vet att det kostar 300 000 att tappa den.

Ryggen smärtade och musklerna i nacken orkade knappt bära upp huvudet.

Men Michael fixade den första konserten - och sedan blev det ju några till. Nu har han redan nästa jobb i sikte:

– Snart spelar Metallica i Hultsfred på festivalen Sonisphere. Då ska jag också vara med!

Eric Klefberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons