Annons
Nöje

Framåt för hotade Arvikafestivalen

Den konkurshotade Arvikafestivalen tar ett steg mot räddningen. Värmlands tingsrätt godkände på tisdagen festivalens ansökan om ekonomisk rekonstruktion.
Nöje • Publicerad 21 september 2010
Jonas Hallberg, ordförande för Arvikafestivalens arrangör Galaxen.
Jonas Hallberg, ordförande för Arvikafestivalens arrangör Galaxen.Foto: Lars Hedelin / SCANPIX

Årets Arvikafestival blev en katastrof för den arrangerande föreningen Galaxen. Efter musikfesten uppgick föreningens skulder till runt sju miljoner och alla betalningar ställdes in med omedelbar verkan.

Trots konkurshot meddelade Galaxens ledning att de tänkte arbeta för en festival 2011.

Annons

Ett första steg

Nu tar föreningen det första steget i positiv riktning. Galaxen har ansökt om företagsrekonstruktion för att undvika konkurs och på tisdagen godkändes ansökan av tingsrätten i Karlstad.

– Det här är ett tydligt vägval. Vi gör så här eftersom vi vill bibehålla verksamheten, säger Galaxens ordförande Jonas Hallberg.

Beslutet innebär att föreningen nu får en chans att förhandla med sina fordringsägare. Förutsättningen för att det ska bli en festival nästa år är att Galaxen lyckas få till en ackordsuppgörelse som där betalningen av skulderna skjuts på framtiden.

Obetalda gager

Bland dem som kan kräva pengar av Arvikafestivalen finns leverantörer av mat och dryck, transportfirmor och elbolag, men även bokningsbolag och enskilda artister.

Jonas Hallberg vill inte spekulera i hur festivalens framtida möjligheter att boka stora artister påverkas av att flera av sommarens dragplåster ännu inte fått betalt.

– Det är möjligt att det kommer att påverka oss, men jag hoppas att det finns en större förståelse för det här än vanligt. Det var fler än vi som hade problem i somras, säger han.

Arvikafestivalen

* Arvikafestivalen arrangerades första gången 1992.

* Föreningen Galaxen tog över 1994. Galaxen driver fortfarande festivalen och andra verksamheter som kulturhuset Ritz i Arvika.

* Sommaren 2004 fick festivalen ekonomiska problem och tvingades förhandla med sina fordringsägare.

* Förra sommaren spelade Depeche Mode i Arvika. Bandet var festivalens största bokning dittills. Nytt publikrekord sattes med 22 500 besökare, men festivalen gjorde en förlust på närmare fem miljoner kronor.

* Av ekonomiska skäl var årets festival var nedbantad. Festivalledningen hade ändå räknat med fler än de 15 200 besökare som tog sig till Arvika.

* Arvika kommun meddelade nyligen att kommunen är beredd att efterlåta fordringar på runt en miljon kronor för att hjälpa festivalen.

* Galaxen hoppas också förbättra sin ekonomi genom att sälja kulturhuset Ritz till kommunen.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons